JADRANKA KOSOR UNIŠTILA ČOVIĆA I SANJARE TREĆEG ENTITETA: „Ne znam šta oni sanjaju. Mislim da se hrvatski političari moraju u svakom trenutku sjećati…“

Ako Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju onda je iznimno važno da se političari prizovu svijesti i da počnu raditi na tom projektu. Evropska unija je budućnost, kazala je za N1 bivša premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor

  • Mini market

  • 27. Feb. 2020  

  • 1

Zašto Dragan Čović podržava secesionističke ideje Milorada Dodika?

To je nešto što apsolutno ne razumijem, o tome sam bezbroj puta kritički govorila. Dakle, neko ko se deklariše kao vjernik katolik, vođa velike stranačke organizacije, a to je Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini, koji je u paktu sa čovjekom koji je žestoko, krvnički napao biskupa Komaricu - za mene tu nema objašnjenja niti obrazloženja.

Šta bi poručili aktuelnim liderima u Hrvatskoj?

Nešto što je jako specifično u ovom dijelu svijeta, bivši premijer jednako je kao mrtav, a to nije dobro, naše iskustvo bi moglo koristiti. Mislim da će se dolaskom Zorana Milanovića nešto pomaknuti u odnosu sa BiH. On nema velike ovlasti, ali sukreira vanjsku politiku sa Vladom. Malo, nešto sitno bi se moglo pomaknuti. Očekujem da bi mogao poslati neke signale za prvi susret sa Predsjedništvom BiH. Koliko znam od kada je izabrano ovo Predsjedništvo BiH , iako su uputili zvaničan poziv bivšoj predsjednici Hrvatske, do tog sastanka nikada nije došlo.

Šta je sa projektom "velike Hrvatske"?

Kakva "velika Hrvatska"? Republika Hrvatska je članica Evropske unije. Mi smo se mukotrpno borili za to. Takve sumanute i glupe ideje više nikom ne padaja napamet.

Poruka hrvatskim političarima u BiH koji sanjaju "treći entitet"?

Ne znam šta oni sanjaju. Mislim da se hrvatski političari moraju u svakom trenutku sjećati evropskih vrijednosti, a jedan od tih stubova su vladavina prava i poštivanje ljudskih, manjinskih prava. Ako Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju onda je iznimno važno da se političari prizovu svijesti i da počnu raditi na tom projektu. Evropska unija je budućnost. Očekujem da Hrvatska, koja presjedava Unijom, iskreno i otvoreno, tu prije svega mislim na Vladu i predsjednika, pruži podršku zemljama koje pripadaju Zapadnom Balkanu na njihovom evropskom putu, kazala je Kosor za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...