PRAVA PRIRODNA KATASTROFA NA JUŽNOM POLU: Snijeg se topi velikom brzinom, temperatura 18,2 stepena Celzijusa

S otoka na Antarktiku u devet dana nestala čak petina leda NASA-ine fotografije prikazuju spomenuti otok na početku i na kraju ovomjesečnog toplinskog vala. Na fotografijama snimljenim 'poslije' vidljive su velike površine zemlje

  • Šareni svijet

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 0

Sjeverni vrh Antarktika ranije tokom februara pogodio je devetodnevni toplinski val, a najnovije NASA-ine fotografije otkrivaju da se za to vrijeme na otoku Eagle, dijelu Antarktičkog poluotoka, otopila petina snijega, što je sve češća posljedica klimatskih promjena, izvijestila je novinska agencija HINA.

NASA-ine fotografije prikazuju spomenuti otok na početku i na kraju ovomjesečnog toplinskog vala. Na fotografijama snimljenim 'poslije' vidljive su velike površine zemlje, a zbog otapanja leda nastala su i vodena jezera, piše CNN.

Početkom mjeseca na Antarktiku je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 stepeni Celzijusa. Usporedbe radi, isti je dan u Los Angelesu izmjerena jednaka temperatura, izvijestila je NASA.

U nešto više od sedam dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

"Nikada ranije nisam primjetio da na Antarktiku tako brzo nastaju jezerca od otopljenog leda. Slična pojava evidentirana je na Aljasci i na Grenlandu, ali na Antarktiku nije uobičajena", rekao je Mauri Pelto, geolog s Nichols Collegea u Massachusettsu.

Klimatolog Xavier Fettweis kazao je da se s Antarktičkog poluotoka u okean ulila velika količina vode te da su toplinski valovi prošlo ljeto najviše pridonijeli otapanju leda i porastu nivoa mora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...