JOŠ JEDAN ŠAMAR RS-u IZ HAGA: Tražili su ustupanje dokumentacije, a odgovor Carmela Agiusa ih zakucao za dno (VIDEO)

Niko ne može da zabrani stručnim institucijama da tumače zaključke, presude i sve ostalo što je radio Tribunal u Hagu, poručuje direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica nakon što je Mehanizam u Hagu zvanično saopštio da arhiv nekadašnjeg Haškog tribunala ne može u Republiku Srpsku. Po svaku cijenu moraju da se održe nepravedne presude, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a, piše banjalučki ATV.

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 1

"Mislim da je to zaista nedopustivo, da je to mimo svih standarda koji trebaju da postoje, da je to rušenje demokratskih principa i osnovnih ljudskih prava, gdje se nekom pokušava zabraniti da iznese stav koji je drugačiji od onog koji je zasnovan i evidentiran u presudama. Presude se mogu komentarisati, presude se mogu analizirati i stručne analize se mogu iznositi u javnost", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.  

Mehanizam je odbio prijedlog da dokumentacija sa koje je skinuta oznaka tajnosti, i bude vraćena Srpskoj kako bi se u Banjaluci uspostavio informaciono-dokumentacioni centar. U odgovoru predsjednika Mehanizma za krivične sudove, Carmela Agiusa, navodi se da Mehanizam nije u poziciji da podrži zahtjev iz Republike Srpske jer, tvrde, Republički centar nije prikladan partner. 

Milorad Kojić je, navode u odgovoru, omalovažavao i diskreditovao rad Haškog tribunala i Mehanizma. 

"Nakon detaljnog razmatranja, sa žaljenjem vas obavještavam da Mehanizam nije u mogućnosti uskladi svoj rad i mandat - koji uključuje očuvanje zaostavštine i Haškog tribunala sam Mehanizam - sa stavovima javno iznijetim u ime Republičkog centra, kojeg ste direktor", stoji u odgovoru Carmela Agiusa.

To je samo izgovor, kaže advokat Branko Lukić. Iza odluke krije se nespremnost Tribunala da pomogne Srpskoj da osnuje centar kakav je otvoren u Sarajevu, prenosi banjalučki ATV.

"Zvanično, Republika Srpska traži da se pomogne. Koliko sam vidio u odgovoru Agiusa, ne žele zato što Kojić ne promoviše rad Tribunala. Gdje to piše da mora da se promoviše rad Tribunala da bi se osnovao centar u kojem bi se čuvala dokumentacija", istakao je Branko Lukić, advokat.

Ovo je, kažu u Boračkoj organizaciji, još jedan dokaz da je Haški tribunal politički sud, na čijem čelu stoji optuženik za genocid u Srebrenici.

"Logično bi bilo, a mislim da je to i neko pravilo, da se dokumentacija vrati vlasniku. Ovako je još jedna u nizu nepravdi i po ko zna koji put, Tribunal se stavio na stranu samo jedne strane", naglasio je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, protiv kojeg je nedavno zvanično podignuta optužnica za saučesništvo u genocidu u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...