VODEĆI NJEMAČKI DNEVNIK NAJAVLJUJE NOVI VJETAR S KOSOVA: Ratoborni Kurti prijeti Vučiću, iza leđa mu stoje Amerikanci….

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analizira ratobornu retoriku novoga kosovskog premijera Albina Kurtija. No zaključuje da bez SAD-a Kurti neće učiniti ništa što bi moglo poremetiti predodžbe Washingtona

  • Regija

  • 28. Feb. 2020  

  • 1

Jedan od vodećih njemačkih nadregionalnih dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) svoju analizu aktualnih srpsko-kosovskih odnosa započinje kratkim predstavljanjem novog kosovskog premijera Albina Kurtija i podsjećanjem na njegovu ulogu u dugotrajnoj blokadi parlamentarnog života Kosova gdje kao vođa oporbe "nije prezao ni pred upotrebom suzavca u parlamentu".

Oko za oko, zub za zub

Kosovo Proteste Mitrovica (I. Mitić)

Čarobna riječ reciprocitet

"Od početka veljače Kurti je po prvi put preuzeo odgovornost vođenja vlade i to se primjećuje ne samo na Kosovu nego i u Beogradu. Jer novi kosovski premijer je zaoštrio odnos prema Srbiji", piše dopisnik FAZ-a za područje zapadnog Balkana Michael Martens. On prenosi kako je Kurti u svom prvom govoru pred parlamentom najavio da će se odnos prema Srbiji odvijati po logici reciprociteta: kako oni nama, tako i mi njima.

Kako bi to konkretno trebalo izgledati, Kurti nije objasnio, ali sudeći po dosadašnjoj politici Kurtijeve stranke Samoodređenje (Vetevendosje) već su sad neki aspekti vidljivi. Martens u te aspekte ubraja i carinske pristojbe od 100 posto koje je vlada Kurtijevog prethodnika Ramusha Haradinaja uvela u studenom 2018. protiv Srbije.

No Kurti, kako se dalje navodi u tekstu, od prvog dana se suočava s pritiskom međunarodne zajednice koja od novog premijera traži povratak za pregovarački stol sa Srbijom za što je uvjet ukidanje pristojbi protiv Srbije. Nedvosmisleni signali su već stigli iz Washingtona i Pariza.

Kurti je, kako nadalje piše Martens, spreman ukinuti 100-postotne carine na proizvode iz Srbije, ali uz istodobnu primjenu principa reciprociteta. "To bi trebalo izgledati ovako: Kosovo ukida carine i uvoznu robu iz Srbije počinje tretirati onako kako Srbija tretira uvoznu robu s Kosova. Naime tako da potpuno zabrani uvoz. Jer roba 'Made in Kosovo' se uopće ne smije uvoziti u Srbiju jer prema službenom stavu Kosovo ne postoji".

Isto tako bi Kosovo moglo uvesti princip reciprociteta i za automobile sa srbijanskim oznakama. Isto kao što automobili s kosovskim registracijama ne smiju ulaziti u Srbiju tako ni automobili registrirani u Srbiji ne bi smjeli ulaziti na Kosovo.Ako Srbija popusti sa svojom strogom politikom naspram Kosova, to će se osjetiti i na principu reciprociteta.

Ništa bez Washingtona

US-Botschafter Grenell (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)

No Martens dvoji oko toga da će Kurti svoje ideje provesti u djelo. Tu bi se prije svega povjerenik Donalda Trumpa za mirovne pregovora između Srbije i Kosova, veleposlanik SAD-a u Njemačkoj Richard Grenell mogao pokazati kao prepreka za novog kosovskog premijera. "Tko ima pred očima na koji način Grenell misli da može zapovijedati važnim NATO-partnerom poput Njemačke, taj si može predočiti i koji ton Grenell koristi u odnosu s Kosovom, zemljom koja svoju državnu egzistenciju zahvaljuje NATO-ovom bombardiranju 1999. pod vodstvom Amerikanaca. Što bi se dogodilo da se jedna kosovska vlada otvoreno i trajno suprotstavi željama iz Washingtona je teško zamislivo. Jednostavno zato što se tako nešto dosad nije dogodilo ", primjećuje Martens.

Zato on zaključuje kako je teško zamislivo da će se Kurti usuditi ući u sukob s najvažnijim zaštitnikom Kosova. "Ali na Kosovu definitivno puše neki novi vjetar otkako je Kurti na vlasti. No još se ne može procijeniti koju jačinu vjetra novi premijer sam može podnijeti. Jer je tek nedavno izišao na vjetrometinu", zaključuje FAZ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...