EDOGANOVA DESNA RUKA IZJAVOM ZATRESAO SVIJET: "Turska neće dozvoliti da se u Idlibu ponovi ono što se desilo u Bosni i Hercegovini..."

Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika, izjavio je da Turska ne može mirno posmatrati ono što se dešava danas u Idlibu u Siriji

  • Svijet

  • 28. Feb. 2020  

  • 2

"Ne možemo i nećemo mirno posmatrati da se u Idlibu ponavlja ono što se u prošlosti desilo u Ruandi i Bosni i Hercegovini", kazao je Altun u saopćenju te dodao:

"Turska je odlučila žestoko odgovoriti nelegitimnom režimu koji je izveo napad na našu vojsku", kazao je Altun te istakao da su na meti turske vojske svi poznati položaji režimskih snaga.

"Turska poziva međunarodnu zajednicu, posebno učesnike procesa u Astani, da ispune svoju odgovornost", rekao je Altun, te dodao da će se Turska osvetiti.

"Osvetit ćemo se za krv naših hrabrih vojnika. Naše aktivnosti na sirijskom području će se nastaviti dok ne budu polomljene ruke koje su se okomile na našu zastavu", rekao je Altun.

Guverner Hataya Rahmi Dogan je izjavio da je broj poginulih vojnika u zračnom napadu režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu povećan na 33.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu. Režimske snage zauzele su nekoliko regija unutar deeskalacijske zone Idlib, a turske vlasti su dale rok režimskim snagama da se do kraja mjeseca povuku izvan granica deeskalacijske zone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...