PATRIJARH IRINEJ KRITIKUJE KOMŠIJE, A NI SVOJE STADO NE MOŽE DRŽATI NA OKUPU: Vladike SPC-a osnovale novu crkvu

Srpski patrijarh Irinej predsjedavaće sutra Saboru SPC-a, i to u jeku litijaške i molebanske stihije u Crnoj Gori, na kojem će pokušati da spriječi raskol u crkvi u SAD-u

  • Regija

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 2

Sabor SPC-a za Sjevernu i Južnu Ameriku biće održan u Clearwateru, u američkoj državi Florida.

Kako danas piđu beogradske "Večernje novosti", vladike zapadnoamerički Maksim, novogračanički Longin i istočnoamerički Irinej prošle godine su na svoju ruku, bez odobrenja Sinoda i Sabora SPC-a, reorganizovali crkvu u SAD-u, tako da se odnosi samo na tu zemlju.

Tome su se suprotstavili članovi Episkopskog savjeta za Sjevernu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo.

Kako navodi jedan sagovornik "Novosti", episkopi Maksim i Longin nisu samo reorganizovali crkveno ustrojstvo, donijeli samovoljno njen ustav, već "su i pravnim manipulacijama preuzeli crkvena sredstva i imovinu".

Oni su promijenili ime SPC-a u Americi i pod novim imenom Srpske pravoslavne eparhije u SAD registrovali je pred državnim organima i tako, kako kaže izvor lista, preuzeli svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom koju su upisali na svoje ime, što dozvoljavaju američki zakoni.

"Novosti" ističu da vjernici u Americi očekuju da prvi među njima, svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC, kao i zaustavljanju osipanja srpskih vjernika i obnovi Hrama Svetog Save u New Yorku.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...