JOŠ JEDNA NEUMIJESNA VUČIĆEVA PORUKA PREMIJERU KOSOVA: "Kurtijeva ponuda je pokušaj prevare"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američki izaslanik za dijalog Richard Grenell u pravu i da je najava iz Prištine o djelimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH "pokušaj prevare".

  • Regija

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 1

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da niko iz državnog vrha nije reagovao na izjavu kosovskog premijera Albina Kurtija o uslovnom ukidanju dijela taksi jer su željeli da pravilno procjene šta je tu sve rečeno.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da će prvo ukinuti takse na sirovine, ali pod uslovom da se Srbija obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Kosovo - Srbija Richard Grenell je ranije izjavio da SAD ne podržavaju polovične mjere o ukidanju takse.

"Mi ne podržavamo polovične mjere premijera Kurtija. Naša je pozicija jasna: takse treba ukinuti u cjelosti. Kurti čini ozbiljnu grešku - to je jasno danas stavljeno do znanja predsedniku (Hashimu) Tachiju u Bijeloj kući", napisao je Grenell na Twitteru.

"Američki izaslanik Grenell je u pravu, radi se o pokušaju prevare. To što je za EU to u redu, ja sam tim nemam problem. Mogu oni da im čine šta žele ali ja sam tu školu odavno prošao", rekao je Vučić.

On je dodao da je Kurti namjerno to izjavio dan prije Vučićevog puta u Washington, kako ne bi imao mogućnost da priča o toj temi, a da je planirano da početak primjene tog plana koincidira sa njegovim (Vučićevim) putem u Berlin.

"Smislio je da će da ukine takse na sirovine, jel'? Da skinete takse na pšenicu iz Srbije jer je 20 eura po toni jeftinija od one iz Sjeverne Makedonije, zato što to traže privrednici sa Kosova. A srpski finalni proizvodi, gdje bi mi mogli da napravimo profit, ne zanimaju ga. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Mi ćemo da čekamo da oni ukinu takse, pa ćemo onda da razgovaramo. Do tada strpljenje", rekao je Vučić.

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...