STIGLA NAJNOVIJA PROGNOZA ZA PROLJEĆE I LJETO: Proljeće suho, ljeto nadprosječno toplo

Meteorološki servis Severe Weather Europe skupio je podatke iz triju relevantnih meteoroloških agencija te ih uporedio i napravio presjek vremenske prognoze za proljeće i ljeto u Evropi

  • Vijesti

  • 29. Feb. 2020  29. Feb. 2020

  • 1

Klimatološka zima je pri kraju, a 1. marta je meteorološki utvrđen početak proljeća. Tako je meteorološki servis Severe Weather Europe skupio podatke s raznih krajeva svijeta i otkrio kakvo nas proljeće, ali i ljeto čekaju. Njihov opsežni posao skratit ćemo na samo nama važne podatke o vremenu u Evropi. 

Tako pišu da je nad Evropom ove zime dominirao visoki pritisak zraka, ali i iznadprosječne temperature. Prema podacima Evropskog centra za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) u proljeće se očekuje taloženje visokog atmosferskog pritiska diljem Evrope, pa čak i na sjeveru. Zbog toga će iznad sjevernog Atlantika temperature biti nešto niže od prosjeka, dok će veći dio evroazijske kopnene mase zahvatiti iznadprosječne temperature.

Na Balkanu suho

Što se tiče padavina, kiše će najmanje biti u sjevernoj i zapadnoj Evropi, dok će ostatak kontinenta imati prosječnu ili ispodprosječnu proljetnu količinu padavina. Meteorolozi ne predviđaju ozbiljnije suše, ali navode da bi zbog visokog pritiska zraka moglo doći do 10-20 suhih dana. Veliku Britaniju i Irsku će također zahvatiti sušnije razdoblje, bez oluja.

Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstvo (UKMO) razvio je prognostički model GLOSEA-5 koji se ne razlikuje previše od predviđanja ECMWF-a. Jedina je razlika u padavinama, jer se po ovom modelu očekuje prosječna količina kiše u cijeloj Europi, osim u jugoistočnim krajevima, odnosno na Balkanu. Ponegdje su lokalno moguća i značajnija odstupanja.

Slabi prodori hladnog zraka 

Iako japanska meteorološka agencija JAMSTEC koristi prognostički model koji ne mjeri pritisak zraka, već samo temperaturu i količinu padavina, prema dobivenim podacima, jasno je kako će iznad Atlantika u proljeće biti visok pritisak zraka. Naime, za Evroaziju Japanci predviđaju nešto niže temperature od prosjeka, dok bi veća količina kiše mogla pasti na sjeveru Evrope. Osim toga, južni krajevi našeg kontinenta bi, prema njihovoj prognozi, mogli biti sušni.

Sve prognoze isključuju mogućnost mraza i duljih hladnijih razdoblja zbog uobičajenog pritjecanja hladnijeg zraka sa sjevera. S odmakom proljeća, temeprature u Europi će rasti u odnosu na temperature na Atlantiku, što bi moglo uzrokovati jake oluje u središnjoj Europi. Niži tlak se očekuje samo u sjeverozapadnoj i zapadnoj Europi.

Ljeto iznadprosječno toplo i suho

Prognostičari za ljeto u Europi predviđaju iznadprosječne temperature, osim u Skandinaviji i na sjeveroistoku, gdje bi ljeto trebalo biti hladnije od prosjeka, zahvaljujući visokom tlaku zraka iznad kontinenta. U skladu s tim, bit će i manje padalina, što bi u nekim dijelovima Europe moglo izazvati suše.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...