MILO ĐUKANOVIĆ KATEGORIČNO TVRDI: "Zbog SPC-a stradat će mnogo ljudi..."

Za nas nema nikakve dileme da su se pokrenuli svi mehanizmi realizacije velikosrpskog državnog projekta u našem regionu

  • Regija

  • 29. Feb. 2020  29. Feb. 2020

  • 1

Za Crnu Goru nema nikakve dileme da su pokrenuti svi mehanizmi velikosrpskog državnog projekta čija je meta i Crna Gora, kazao je predsjednik države Milo Đukanović u intervjuu za Reuters.

Srpska pravoslavna crkva, kako je kazao, umjesto da se registruje u Crnoj Gori, kao što je to uradila u Srbiji i drugim državma, litije koristi za politizaciju i pritisak na državu koja na to neće pristati, jer neće odustati od crnogorskih nacionalnih interesa.

Država je više puta jasno saopštila da nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti nema namjeru da otima bilo čiju imovinu niti da mijenja namjenu crkvi ili manastira. To je, kako kaže predsjednik države u intervjuu za Rojters, jedna od manipulacija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Bez obzira na to manipulacija još traje zahvaljujući istrajnosti SPC u Crnoj Gori što nas nedvosmisleno uvjerava da nije tema Zakon niti spor crkve i države već je u podtekstu ovog pitanja namjera da se dovede u pitanje nezavisnost i suverenost Crne Gore i da se dovede u pitanje njen građanski karakter", kazao je Đukanović.

Miješanje spoljnih aktera od Beograda do Moskve u unatrašnja pitanja u Crnoj Gori, za Đukanovića imaju mnogo veći motiv od aktuelnog zakona.

"Za nas nema nikakve dileme da su se pokrenuli svi mehanizmi realizacije velikosrpskog državnog projekta u našem regionu i da je meta tog projekta i Crna Gora. Riječ je o tome da se ovo pitanje želi staviti u funkciju realizacije tog projekta."

Tom projektu jasno služi i SPC u Crnoj Gori, čiji se mitropolit Amfilohije, tvrdi Đukanović. Definisao kao politički subjekt koji aktivno zastupa velikosrpske, ruske i antizapadne stavove na balkanu.

"Da li će to dovesti u pitanje dominaciju aktuelne državne politike Crne Gore apsolutno sam siguran da ne. Svakodnevno prisustvujemo dezinformacijama da je na ulicma od jedne do dvije trećine naroda, što je apsolutno preduvavanje, jednako onome kada su Miloševićevi mediji stastavljali iste slike da bi stvorili utisak masovnosti", navodi Đukanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...