PRESTAJE VAŽITI STARI ZAKON, NA POMOLU JE NOVI EGZODUS S BALKANA: Odlazi 20.000 radnika, oni će doživjeti potpuni slom..

Poslodavci više nisu sigurni da će uspjeti zadržati strance s nekadašnjih jugoslavenskih prostora, jer će i oni u još većem broju krenuti put Njemačke

  • Ekonomija

  • 02. Mar. 2020  

  • 0

Sredinom godine prestaje austrijska zabrana rada za hrvatske državljane bez radne dozvole.

Gospodarska komora Hrvatske procjenjuje da bi se broj dnevnih migranata, koji će iz tih županija putovati stotinjak kilometara na posao u Austriju, mogao povećati za 20.000. Kako je u njima zaposleno oko 105.000 osoba, odlazak njih 20.000 bio bi velik kadrovski gubitak za tvrtke, mahom mala i srednja poduzeća te javne ustanove s tog područja.

Davorko Vidović, savjetnik u HGK, ističe primjer Maribora, odakle na posao u Graz svakodnevno putuje oko 16.000 Slovenaca. Drugi udarac dolazi iz Njemačke, u kojoj ovaj vikend stupa na snagu zakon o doseljavanju stručne radne snage koji će znatno olakšati priznavanje kvalifikacija i svjedodžbi iz trećih zemalja, odakle Hrvatska popunjava većinu kadrovskih manjkova. Lani je MUP odobrio oko 71.000 radnih dozvola za strance, a većina ih je stigla s područja BiH – oko 30.000, Srbije – 14, Kosova – 8, te Makedonije oko 6.000. Gotovo devet od deset stranih radnika koji se zapošljavaju u Hrvatskoj, oko 60.000, dolazi s prostora nekadašnje Jugoslavije, piše Večernji list.

Vidović prenosi nespokoj poslodavaca koji više nisu sigurni da će uspjeti zadržati strance s nekadašnjih jugoslavenskih prostora, jer će i oni u još većem broju krenuti put Njemačke, kamo godišnje odlazi 50.000 Hrvata, ili Austrije. Na Hrvatsku bi se mogli orijentirati jedino stariji ili slabije obrazovani radnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...