ADVOKATI U PANICI: Ratni zločinac Ratko Mladić ide na operaciju, advokati traže hitnu obustavu postupka…

General srpske vojske i ratni zločinac Ratko Mladić mora na operaciju debelog crijeva. On je iz pritvora u Scheveningenu bio prebačen u lokalnu bolnicu gdje mu je urađena kolonoskopija, koja je potvrdila da mora da se operiše da bi se odstranilo to što je uočeno kao problem, kako bi se spriječilo da se razvije u maligni tumor

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 7

Ove informacije objavljene su na web stranici Mehanizma u Haagu u podnesku koji su Mladićevi branioci priložili u petak, reagujući na informacije koje su dobili u vezi sa pregledima i analizama njegovog zdravstvenog stanja, a koji su rađeni u decembru 2019. i januaru 2020. godine.

Medicinska služba očekuje da se operacija zakaže za četiri do šest nedjelja, što bi moglo biti već tokom marta.

U izvještaju ljekara iz lokalne bolnice navodi se da Mladić ima nedostatak gvožđa, nizak hemoglobin i dijagnostikovanu anemiju, što ima značajan uticaj na njegovu fizičku i mentalnu sposobnost. Takođe, navode da zbog tih problema i Mladićeve slabosti ne mogu odmah da ga operišu, jer bi postojao visok rizik od smrti na operacionom stolu. Zbog toga je potrebno neko vrijeme da mu se stanje stabilizuje. Međutim, Mladićevi branioci navode da od sekretarijata suda nemaju informacije da li Mladić sad prima terapiju gvožđa.

Zbog svega toga odbrana traži da se general iz pritvora hitno prebaci na hospitalizaciju u bolnicu.

- Tražimo da Vijeće naredi sekretarijatu da odbrana i druga strana formiraju svoje ljekarske timove koji će sa svom potrebnom opremom da pregledaju Mladića, urade istraživanja i da medicinski eksperti daju sliku njegove sposobnosti - navodi se u podnesku branilaca.

Odbrana smatra da bi trebalo odložiti usmenu raspravu po žalbama, koja je zakazana za 17. i 18. mart, dok se Mladić ne operiše i oporavi i dok se ne završi procjena njegove sposobnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...