MARIO NENADIĆ PREDSTAVIO EKSPOZE: "Radićemo na rješavanju urgentnih pitanja i nagomilanih problema u Kantonu Sarajevo"

Mandatar za novi saziv Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je danas u obraćanju zastupnicima u Skupštini KS da će izvršna vlast koju će predvoditi raditi na rješavanju urgentnih pitanja i nagomilanih problema u Kantonu.

  • Politika

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 0

U svakom resoru, naveo je, izvršen je pregled realiziranog u godini mandata dosadašnje Vlade te Nenadić napominje da su spremni sve pokrenute pozitivne procese nastaviti i dodatno ih unaprijediti i ubrzati, ali je i kazao da imaju i mnogo novih ciljeva i usaglašenih prioriteta.

Citirao je Preambulu Evropske povelje o ljudskim pravima, kazavši da je to učinio kako bi sve podsjetio gdje se kao društvo trenutno nalazi Bosna i Hercegovina i kakvim se sporednim pitanjima bavi te koliko se udaljilo od evropskih i civilizacijskih vrijednosti.

Stoga, pozvao je sve da se mijenjaju, te obećao da će Vlada nastaviti razvijati promovirati tradiciju i običaje svih naroda, njihovu vjeru i kulturu, ali i istovremeno njegovati zajedničke vrijednosti i uporno tražiti puteve za vraćanje međusobnog povjerenja.

- Čuvat ćemo i jačati sjećanje na sve žrtve, na ubijenu djecu i civile Sarajeva, veliki broj nestalih i ranjenih i na višegodišnju opsadu i patnju našeg grada i kantona - kazao je Nenadić.

Govoreći o prioritetima u radu najavio je da će jačati odnosi među institucijama, nastavit će se borba protiv korupcije za koju je kazao da je jedan od najvećih problema u društvu, a ocijenio je da javna potrošnja nije smanjena što se mora promijeniti.

- Prije svakog novog prijema zaposlenika u javni sektor izvršit ćemo pregled unutrašnjih kapaciteta. Brine podatak da je na budžetu Kantona za ovu godinu 14.005 osoba zaposlenih u 230 institucija Kantona za koje se izdvaja gotovo 471 milion KM - dodao je.

S druge strane, ističe, u Kantonu je oko 140.000 zaposlenih i oko 62.000 nezaposlenih osoba zbog čega je neophodno, smatra, ispitati šta na tržištu nedostaje u cilju povećanja broja zaposlenih.

Naglasio je i da je potrebno ubrzati rad pravosuđa, unaprijediti odnose sa sindikatima kroz socijalni dijalog, a težište interesa će se prebacivati na zapostavljeni realni sektor, dok će raditi i na pokretanju privrednih aktivnosti i zapošljavanje u tom sektoru.

Radit će se i na dovršetku procesa povratka raseljenih i izbjeglih osoba i povrata imovine, a najavio je i da će jedan od prioriteta biti unapređenje mjera zaštite od zagađenja zraka u Kantonu, no u fokusu rada bit će i pitanja mladih.

Nenadić je zastupnicima uz predstavljanje kandidata, prezentirao pregled ciljanih aktivnosti koje planiraju provoditi po resorima.

Tako će u oblasti pravosuđa biti potrebno unaprijediti efikasnost i nezavisnost, a u oblasti komunalne privrede i infrastrukture cilj je osiguranje kontinuiranog, sigurnog i kvalitetnog pružanja komunalnih usluga kroz unapređenje rada komunalnih preduzeća.

Kada je u pitanju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša poseban akcenat bit će na donošenju i uređenju postojećih propisa o zaštiti od zagađenja te će se unaprijediti pitanja energetske efikasnosti.

U okviru oblasti saobraćaja, Nenadić kaže da će se kroz interdisciplinaran pristup, prioritetno baviti unapređenjem saobraćajne infrastrukture, javnog gradskog prijevoza, sigurnosti saobraćaja, mirujućeg saobraćaja, adaptivnog upravljanja saobraćajem i taxi prijevoza.

Potrebno je, kaže mandatar, podići na viši nivo opću sigurnost i sigurnost građana, ubrzati rješavanje krivičnih djela, a kada je u pitanju Ministarstvo privrede stvarat će se poslovni ambijent koji će dati šanse privrednim subjektima za ubrzani ekonomski rast i razvoj.

Kroz Ministarstvo finansija planiranje finansijskih sredstava približit će se građanima što će utjecati na dodatnu transparentnost i efektivnost planiranja budžeta.

U resoru zdravstva ključne aktivnosti bit će promocija zdravlja i prevencije bolesti, jačanje i unapređenje zdravstveno-informacionog sistema, reforma modela plaćanja bolničkih zdravstvenih usluga te povećanje uključenosti privatnoga sektora u zdravstvu.

- U resoru obrazovanja sve predstavlja izazov. Taj sektor je na marginama političkih procesa i opterećen je kozmetičkim zahvatima koji su se često, nerijetko i neopravdano nazivali reformama, stoga je neophodno napraviti važne, hrabre i odlučne reformske poteze - smatra Nenadić.

Najavio je i da će se Vlada koncentrirati na poticanje kulture sjećanja u društveno kulturnim segmentima, a kada je u pitanju sport najavio je uvođenje dodatnih sportskih aktivnosti.

Govoreći o pitanjima rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica kazao je da će Vlada biti posvećena socijalnim reformama uz proaktivan pristup građanima koji su u stanju socijalne potrebe, a posebna pažnja će se posvetiti proširenju programa sufinansiranja samozapošljavanja.

Kada je u pitanju Ministarstvo za boračka pitanja akcenat će biti na mjerama i aktivnostima, koja će doprinijeti vraćanju dostojanstva svih kategorija boračke populacije, kroz kreiranje i doradu pravnog okvira i njegovu kasniju primjenu.

Kako je zaključio, sve te ciljeve planira realizirati s timom koji svojom strukom, dosadašnjim rezultatima i iskustvom, osobnim referencama i kredibilitetom članova, garantira ispunjenje i najzahtjevnijih ciljeva i izazova u budućem radu.

Nakon obraćanja mandatara za novi saziv Kantonalne vlade Marija Nenadića uslijedit će pitanja zastupnika, a potom glasanje o imenovanju Vlade u kojoj će biti kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF). 

SDA će imati sedam ministara te bi resor pravde i uprave trebala predvoditi Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi biti Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić te ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB će imati tri ministra. Ismir Jusko trebao bi biti novi ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić ministar obrazovanja, nauke i mladih dok bi na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica trebala biti Jasna Agić.

DF će imati dva ministra i to za ministra zdravstva su predložili Rusmira Mesihovića te za ministra privrede Draška Jeličića.

(Fena / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...