KURTI PRESJEKAO; BEOGRAD U PANICI: "Uvešćemo mjere reciprociteta prema Srbiji"

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, ponovio je danas da će prema Beogradu biti uvedene mjere reciprociteta, jer, kako je naveo, "želi da Kosovo djeluje kao nezavisna država, što i jeste".

  • Regija

  • 03. Mar. 2020  

  • 0

"Reciprocitet će se dogoditi jer smo odlučili da djelujemo kao nezavisna država. Baš kao što jesmo. Reciprocitet je pokazatelj jednakosti, a ne kontramjera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima kako bismo povećali zaposlenost i razvoj", rekao je Kurti, prenijela je prištinska Koha.

On je govoreći na skupu u organizaciji kosovske privredne komore rekao da bi trebalo ukloniti sve trgovinske barijere sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Ekonomija i pravda, rad i dobrobit biće naše teme. Ostale teme će takođe dobiti pažnju, ali ne u potpunosti. Suverenitet i nezavisnost imaju smisla samo kada ih sprovodimo. Željeli bismo da imamo više interakcije sa Albanijom. Prepreke sa Albanijom prevazilaze naše razlike. Postoje brojne anomalije u našim odnosima. Sa Sjevernom Makedonijom takođe imamo prepreke", rekao je Kurti.

Dodao je da Priština ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFT-a.

Kurti je rekao i da su za razliku od nekih poslanika građani shvatili šta je reciprocitet.

Nije slučajno, kazao je, to što je odlučio da govori o trgovinskim barijerama i ekonomiji, jer će to biti prioriteti njegove vlade.

"Ostale teme će privući pažnju, ali nikad svu pažnju. Kosovo je suverena i nezavisna zemlja, ali suverenitet i nezavisnost imaju smisla kada imamo stanovništvo koje ne uživa u njima. Željeli bismo da koordiniramo s Albanijom tako da su naše razlike u ekonomiji i politici manje od onih jezičkih", rekao je Kurti, prenio je prištinski Zeri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...