NEVJEROVATNA ISPOVIJEST BRITANSKOG PREMIJERA: "Prije dvije decenije razgovarao sam s Arkanom; Čaj sa ratnim zločincem dječjeg lica"

Boris Johnson je intervjuisao osnivača Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića - Arkana, pritom ga opisavši kao "ratnog zločinca dječjeg lica".

  • Mini market

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 0

Aktuelni premijer Velike Britanije je u tekstu iz 1999. godine pod nazivom "Čaj sa ratnim zločincem dječjeg lica" opisao susret sa Ražnatovićem u Hajatu.

"Gotovo odmah prepoznate to dječje lice u čajnoj sobi Hajata, lice koje se nalazi u optužnici Haga za ratne zločine", naveo je Johnson.

Ražnatovića je opisao kao vlasnika najboljeg jugoslovenskog fudbalskog kluba i muža jedne od najvećih srpskih fturboolk pjevačica, kao i čovjeka koga je George Robertson, tadašnji Državni sekretar za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva, okarakterisao kao otjelotvorenje srpskog haosa.

"Njegovo ime je Željko Ražnatović - Arkan i on ima poruku za nas. Ne, nije bio na Kosovu kada je Robertson rekao da je bio na početku konflikta, ali njegova paravojna organizacija "Tigrovi" trenira širom Jugoslavije i Arkan čeka", napisao je Johnson.

On je istakao da mu je Ražnatović rekao da će otići na KiM ukoliko kopnene trupe dođu na to područje.

"Odrastao sam u Prištini, glavnom gradu", rekao je tada on, što je Johnson okarakterisao kao pokušaj da se stavi do znanja koliko lično shvata cijelu situaciju.

Premijer Britanije je prilikom pisanja teksta istakao da je Ražnatović okružen pametnim ženama, uključujući njegovu ženu, ali i muškarcima "opasnog" izlgeda.

"Jedan od njih je Igor Igorov, Rus bezizražajnih očiju u tamnom odijelu. Igor prisustvuje našem razgovoru, dok jedan par Arkanovih pomagača stoji iza mene", naveo je tadašnji britanski novinar.

Aktuelni britanski premijer Boris Džonson  Izvor: Getty Images/Pool Aktuelni britanski premijer Boris Johnson Izvor: Getty Images/Pool

Džonsona su zanimale Arkanove aktivnosti u BiH, prenosi Independent.

"Ubio sam mnogo ljudi u fer borbi jer sam u nju išao prvi, a moja vojska me je pratila. Ne mogu da živim bez opasnosti", rekao je Ražnatović, tom prilikom dodavši da u Bjeljini nije bilo zločina, gradu u kojem je, prema Johnsonovim navodima, njegova vojska odvojila veliku grupu muslimanskog stanovništva od njihovih domova.

"Bilo je 40 hiljada muslimana i 20 hiljada Srba. Muslimani su počeli da pucaju, a mi smo nakon toga ušli u grad i pobili ih. Muslimani i Srbi su mi priredili dobrodošlicu. Obratio sam se narodu i oni su počeli da viču "Hvala ti, Arkane" zato što sam ih spasao od muslimana", rekao je Ražnatović.

On je dodao da poštuje muslimane i da ne jede svinjetinu iako nije musliman.

"Jednostavno je ne volim", naveo je on.

Johnson ga je upitao i za navodna silovanja koja je sprovodila srpska vojska.

"To se nikada nije dogodilo. Prvi bih ubio srpskog vojnika koji bi to uradio. Ne bi poživio ni dve sekunde. Mi nismo divljaci. Mi nismo nacisti. Mi ne ubijamo ljude", tvrdio je Ražnatović.

On je potvrdio da je uvjeren kako će biti kopnenog rata.

"Zašto misliš da sam se ošišao? Ne da bih izgledao opasno, nego je zgodno kada stavim kapu", rekao je Ražnatović i istakao da ne sumnja da će srpska strana izaći iz rata kao pobjednik.

On je istakao i da ga ne pogađa optužnica haškog suda za ratne zločine.

"Briga me, ne priznajem taj sud", istakao je Ražnatović.

Za oproštaj od Johnsona ponudio mu je i svoj sud britanskog naroda.

"Vi, Britanci, imate nešto okrutno u mentalitetu što vas tjera na osvajanje", zaključio je on.

(B92/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...