SDA REAGOVALA NA RUSKI STAV: Cilj Rusije blokada i destabilizacija BiH

Rusija je danas pozvala svoje strane partnere da izbjegavaju nagle procjene stanja u Bosni i Hercegovini, koje mogu izazvati eskalaciju situacije u regiji.

  • Politika

  • 04. Mar. 2020  

  • 9

Saopćilo je ovo u srijedu rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Postojano podržavamo unutarbosanski dijalog, orijentiran ka budućnosti, na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja. Nadamo se da su svi strani partneri zainteresirani za stalnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini i da će to olakšati izgradnju mostova između strana i širenje konstruktivne agende. Također ih pozivamo da izbjegavaju neuravnotežene procjene, što može dodatno zakomplicirati situaciju", napomenulo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navodi kako je primijetilo da su tenzije eskalirale u Bosni i Hercegovini zbog "nedostatka povjerenja između tri državotvorne nacije – Bošnjaka, Srba i Hrvata – u vezi s ključnim reformama pravde".

"Smatramo da traženje rješenja za sva aktuelna pitanja moraju provesti građani Bosne i Hercegovine, u okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom iz 1995, bez ikakvog vanjskog uplitanja", naglasilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Reakcija SDA

Na saopćenje je reagirala Stranka demokratske akcije (SDA) u kojoj kažu da saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije, u kojem se daje podrška SNSD-ovom  zakonskom prijedlogu o odlasku stranih sudija, pokazuje da Rusija provodi kontradiktornu politiku, čiji je jedini cilj destabilizacija političkih prilika u BiH.

- Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH je dejtonska kategorija, ništa manje nego postojanje entiteta i kantona, i ono se ne može uklanjati kroz ultimatume i ucjene. Šta bi bilo kada bismo mi, uime probosanskih snaga, rekli da ne želimo da učestvujemo u radu institucija sve dok se ne ukinu entiteti ili domovi naroda?! Voditi takvu politiku nije u skladu sa Dejtonom i to vrlo dobro znaju u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, navode iz SDA.

Dodaju da je paradoksalno da Rusija, s jedne strane, deklarativno tvrdi da je protiv stranog miješanja u unutrašnja stvari BiH, a istovremeno zauzimaju stavove o tekućim pitanjima u BiH, podržavajući konstantno antidejtonske zahtjeve i ultimatume iz entiteta RS.

- Upravo takva pozicija Rusije predstavlja glavnu smetnju postizanju stabilnosti i kompromisa u BiH. Jer svako ovakvo saopćenje i slični potezi ohrabruju Milorada Dodika da nastavi sa svojom politikom ultimatuma i blokada. Imajući u vidu krajnje efekte takve Dodikove politike, očigledno je da je cilj Moskve, koja ga ohrabruje, da BiH drži u blokadi i spriječi je da napreduje ka članstvu u EU i NATO savezu, navode iz SDA.

Dodaju da je Ruska Federacija decenijama davala konstruktivan doprinos kroz Vijeće sigurnosti i PIC, dajući podršku formiranju i radu Haškog tribunala i korištenju bonskih ovlasti, ali očigledno je da se ta politika promijenila i da je sada cilj destabilizirati stanje u BiH i šire, kako bi takvim stanjem mogla trgovati u široj slici geopolitičkih odnosa.

- Imajući u vidu da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka i našim partnerima, prije svega u Washingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih anti-evropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU, navode iz SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...