NIJE NI ČUDO ŠTO TAMO ŽIVI TOLIKO BOSANACA I HERCEGOVACA: Ova je bogata europska država prva uvela besplatni javni prijevoz, građani godišnje uštede gotovo 900 maraka…

Jedna od najbogatijih država na svijetu postala je prva zemlja koja je svoj javni prijevoz učinila potpuno besplatnim

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2020  

  • 0

Od ponedjeljka stanovnici i posjetitelji Luksemburga ne moraju izdvojiti niti jedan euro za bilo koje putovanje tramvajima, vlakovima i autobusima unutar same države, što je, prilično velika razlika od dosadašnje cijene karte. Mjesečni pokaz za vožnju ovom sićušnom europskom državom koštao je visokih 440 eura.

Ova se politika nastavlja na raniju odluku luksemburških vlasti da se od plaćanja javnog prijevoza oslobode mlađi od 20 godina, a od dugonajavljivanog poteza profitirat će stanovnici, ali i turisti te oko 200.000 radnika iz Francuske, Belgije i Njemačke koji svakodnevno dolaze raditi u ovu zemlju.

No, iako je Luksemburg prva zemlja koja je uvela takvu politiku, oko 97 gradova diljem svijeta već ju neko vrijeme provodi. Usto, i vlast u nekoliko francuskih i njemačkih gradova razmatra tu ideju.

Popularnost tog novonastalog trenda rezultat je velikih gužva u prometu i zagađenja zraka, piše Quartz. Luksemburški je ministar prometa François Bausch rekao kako je upravo poboljšanje kvalitete prometa u državi njegov primarni cilj, a da ga je smanjenje rastućih emisija CO2 dodatno motiviralo za novu politiku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...