GLAVNI TAJNIK NATO SAVEZA GOVORIO O RAZMJEŠTANJU ORUŽJA U TURSKOJ, PA OTKRIO SVE: Evo kada Sjeverna Makedonija postaje punopravna članica…

Stoltenberg je rekao I da su u Turskoj već raspoređeni protivraketni sistemi Patriot iz Španije, da avioni AWACS patroliraju nebom i da brodovi NATO-a ulaze u turske luke

  • Regija

  • 05. Mar. 2020  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Zagrebu da će Sjeverna Makedonija za nekoliko sedmica postati 30. članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Pozdravljamo činjenicu da je Hrvatska bila snažan zagovornik politike otvorenih vrata NATO-a", rekao je Stoltenberg novinarima u Zagrebu poslije susreta s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Milanović je rekao da je sa Stoltenbergom razgovarao o situaciji u svijetu, regionu, Siriji, problemu migranata, ali prije svega o prisustvu, radu i učešću hrvatskih jedinica u misiji u Afganistanu.

"Kada je u pitanju misija u Afganistanu, a u svjetlu najnovijih dogovora i ugovora između SAD i talibana, Hrvatska će posmatrati šta se događa i polako, ali sigurno, povlačiti se iz te misije", kazao je Milanović.

Stoltenberg, koji u Zagrebu učestvuje na sastanku ministara odbrane EU o stanju u Siriji i na grčko-turskoj granici, rekao je i da NATO procjenjuje kako da pomogne svojoj članici Turskoj koja se na sjeveru Sirije sukobljava sa sirijskim i ruskim snagama.

"Stalno procjenjujemo situaciju i pružamo podršku Turskoj. Tuska se graniči s Irakom i Sirijom i nijedna saveznica nije propatila više i nije zahvaćena tolikim nasiljem kao Turska", rekao je on.

Stoltenberg je rekao da su u Turskoj već raspoređeni protivraketni sistemi Patriot iz Španije, da avioni AWACS patroliraju nebom i da brodovi NATO-a ulaze u turske luke, prenosi Hina.

Turska očekuje pomoć saveznika u vrijeme intenziviranja sukoba u sirijskoj provinciji Idlib, udaljenoj nekoliko desetina kilometara od turske granice. Turska i sirijski pobunjenici koje podržava u Idlibu se bore protiv snaga sirijske vlade koje imaju podršku Rusije.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...