NAKON ŠEST SATI RAZGOVORA: Evo šta su dogovorili Putin i Erdogan

Poslije šest sati razgovora, u Moskvi je završen sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Turske Recep Tayyip Erdoğan.

  • Svijet

  • 05. Mar. 2020  

  • 0

Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocijenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom, javlja ruski Sputnjik.

"Usaglasili smo zajednički dokument, a njegov sadržaj iznjeće ministri vanjskih poslova. U njemu su izložena rješenja do kojih smo došli tokom šestosatnih razgovora", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Dvije zemlje su uvjerene da ne smije da se oslabi borba protiv terorista, rekao je Putin i izrazio uvjerenje da će postignuti dogovor postati dobra osnova za regulisanje situacije u u Idlibu.

Ruski predsjednik je na konferenciji za novinare rekao da su teroristi u Idlibu zanačajno pojačali aktivnosti, kao i da je od početka godine bilo 15 napada na bazu Hmeimim.

Turska strana je o tome bila informisana u realnom vremenu, rekao je on.

Rusija i Turska nisu uvijek saglasne kada je riječ o događajima u Siriji, ali u kritičnim momentima uspijevali smo da nađemo zajedničku tačku, rekao je Putin.

Sastanak je organizovan pošto je u sirijskoj provinciji Idlib došlo do esklacije situacije.

Predsjednici su prvo razgovarali oči u oči tri sata, a potom su im se pridružile delegacije.

Primirje od 6. marta

Erdogan je izjavio da je na sastanku sa ruskim predsjednikom postignuta saglasnost da se u Idlibu uvede primirje, koje će stupiti na snagu od ponoći 6. marta.

On je takođe rekao da, uprkos tome, Turska zadržava pravo da odgovori na bilo koji napad koji je uperen protiv pripadnika njene vojske.

Istovremeno, Erdogan je kazao da je Turska u sirijski Idlib poslala dodatne snage, ali da je to urađeno uz saglasnost Ruske Federacije.

Turski predsjednik je takođe naveo i da će Turska i Rusija nastaviti da rade po principu poštovanja teritorijalne cjelovitosti Sirije uz strogo pridržavanje sporazuma iz Sochija.

Oformiti bezbjednosni koridor u dužini od šest kilometara 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su se Rusija i Turska dogovorile da oforme bezbjednosni koridor u dužini od šest kilometara ka sjeveru i jugu od strateški važnog puta M4 u Siriji.

Lavrov je rekao i da su se dvije zemlje dogovorile da 15. marta počnu zajedničko patroliranje duž puta M-4 B. Taj put povezuje Latakiju i Alep.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...