ZAKUHALO SE U HRVATSKOJ: Milanović zbog misije Hrvatske vojske šokirao Plenkovića, i glavni tajnik NATO-a Stoltenberg bio je iznenađen…

Prva ozbiljna pukotina između premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića otvorila se oko strategije izlaska Hrvatske iz mirovne misije u Afganistanu, predvođene SAD-om i NATO-om

  • Regija

  • 07. Mar. 2020  

  • 0

Novi predsjednik Hrvatske tvrdi da je jučerašnji ispraćaj hrvatskih vojnika u Afganistan u šestomjesečnu mirovnu misiju ujedno i zadnji te da bi Hrvatska odluku o konačnom izlasku iz Afganistana trebala donijeti samostalno. S druge strane, Plenković smatra da sve oko povlačenja hrvatske vojske iz Afganistana treba koordinirati sa SAD-om i NATO-om, čime ostavlja otvorenom mogućnost da naša vojska ostane u Afganistanu i dulje od idućih šest mjeseci.

Milanović je jučer objasnio zašto je potpisao odluku o slanju vojnika u Afganistan, premda je tijekom predsjedničke kampanje tvrdio da se Hrvatska odmah treba povući “jer to nije naš rat”.

- Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost ne potpisati odluku o slanju kontingenta u Afganistan. Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga što je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje. Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno - poručio je i dodao da odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika.

- Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju. To je pravo Sjedinjenih Država, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska je potrebna ovdje - rekao je Milanović.

Pregovori koje je spomenuo odnose se na dogovor koji su prije tjedan dana potpisali SAD i talibani, a koji predviđa da će se svi inozemni vojnici iz Afganistana povući u roku od 14 mjeseci - što znači da bi SAD i saveznici iz NATO-a mogli od Hrvatske zatražiti da u Afganistan pošalje vojnike na još jednu “rundu”.

Početak prvog sukoba predsjednika Vlade i države dao se naslutiti u srijedu nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastanke održao prvo s Plenkovićem, a onda i s Milanovićem.

- Jedna od tema razgovora Plenkovića sa Stoltenbergom bila je posvećena situaciji u Afganistanu nakon sporazuma koji je potpisan prije nekoliko dana, kao i o pripremama NATO-a za fazno smanjivanje snaga u operaciji Odlučna potpora. Sukladno tome ćemo prilagođavati prisutnost hrvatskih snaga u vremenu koje je pred nama u ovoj operaciji - poručili su iz Vlade. Nakon tog sastanka Plenković je jasno poručio kako se Hrvatska neće povući odjednom, nego u fazama.

I dok je Stoltenberg vjerojatno zadovoljan izašao sa sastanka s predsjednikom Vlade, glavnog tajnika NATO-a, kako tvrdi izvor s Pantovčaka, iznenadio je bitno drugačiji stav predsjednika države, piše Jutarnji list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...