TAKVOG MONSTRUMA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Hladno je činio naobrutalnije zločine, vodio tajnu službu i zloglasnu policiju, a onda su ga partizani LIKVIDIRALI…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 08. Mar. 2020  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je nacistički zločinac Reinhard Heydrich, jedan od najmoćnijih pripadnika SS-a.

Rođen je u njemačkom gradu Halle an der Saale, tridesetak kilometara od Leipziga. Imao je visoke činove SS-Obergruppenführera i generala policije. Heydrich je bio i na važnoj funkciji šefa Glavne sigurnosne službe Reicha (Reichssicherheitshauptamt – RSHA).

 

U sklopu RSHA nalazio se i Gestapo i ostale sigurnosne službe Trećeg Reicha.

Heydrich je čak jedno vrijeme bio i predsjednik Interpola.

Bio je jedan od najsurovijih nacista, pa ga je i sam Adolf Hitler nazivao Čovjek sa željeznim srcem. Heydrich je bio i glavni kreator konačnog rješenja židovskog pitanja dogovorenog na konferenciji u Wannseeu, gdje je vodio glavnu riječ. Također bio je i glavna Himmlerova uzdanica i njegov zamjenik.

Heydrich je tokom Drugog svjetskog rata bio svojevrsni upravitelj Češke, s funkcijom namjesnog protektora Češke i Moravske. Kao takav, imao je neograničenu vlast u tim zemljama te provodio teror i masovna smaknuća, zbog čega je i organizirano njegovo ubojstvo.

Zloglasnog SS-ovca Reinharda Heydricha ubili su pokraj Praga češki i slovački partizani 1942. godine.

Kao odmazdu za njegovo ubojstvo, nacisti su uništili Lidice, čitavo jedno naselje u Češkoj.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...