SABORSKI ZASTUPNIK BOJAN GLAVAŠEVIĆ ZA „SB“: „U Europskoj Komisiji okreću očima svaki put kad HDZ-ovi političari počnu govoriti o Izbornom zakonu u BiH; Cijeli Kolindin mandat bio je..."

O brojnim skandalima u Hrvatskoj, političkoj situaciji u regiji, HDZ-u, Izbornom zakonu u BiH, novom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanović, za „Slobodnu Bosnu“ je govorio nezavisni zastupnik u Saboru Hrvatske Bojan Glavašević

  • Regija

  • 08. Mar. 2020  

  • 0

Što se događa s Hrvatskom? Nakon nedavne afere s masonima i visokopozicioniram dužnosnicima, gotovo na dnevnoj bazi otkrivaju se nove afere?

To nije ništa novo, nažalost. Godine HDZ-a na vlasti rezultirale su slabljenjem institucija. Građani imaju izuzetno nisko povjerenje u sposobnost države da im osigura i one najosnovnije uvjete za dobar, miran život. I zato odlaze. U osnovi, vrlo slična situacija kao u susjednim zemljama.

U svjetlu najnovih afera povezanim sa mračnim kultovima i sektama pojavila se još jedna. Tko je fantomska udruga koja građankama Hrvatske želi zabraniti pobačaj?

Ordo Iuris je dio europskog ogranka pseudo-katoličkog kulta koji se zove „Tradicija, obitelj, vlasništvo”. Taj kult je porijeklom iz Brazila, i umiješan je u čitav niz vrlo mračnih i čak kriminalnih poslova. Na primjer, bili su umiješani u urotu za ubojstvo pape Ivana Pavla II. Brazilski biskupi su se ogradili od njih, a najveći katolički tjednik u Poljskoj, Gość Niedzielny, upozorio je vjernike da Ordo Iuris nema nikakve veze s Crkvom, iako se uporno tako predstavljaju. Ove organizacije djeluju tajno, i cilj im je „hakirati” demokraciju i dosegnutu razinu ljudskih prava u našim društvima. Zemlje poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u kojima su institucije slabe, osobito su ranjive, i takve ih organizacije upravo zato i ciljaju. Financiranje ovih organizacija svakako bi trebalo istražiti - prema dosadašnjim istragama Open Democracyja i Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, pokazalo se da ove organizacije financiraju vjerski fundamentalisti u Americi i ruski oligarsi. Vrlo je važno shvatiti da iako se Ordo Iuris i slične organizacije predstavljaju kao benevolentne organizacije civilnog društva, one to zapravo nisu. One su po svemu zapravo nečiji alat za demontiranje naših demokracija.

Kako kao sociolog gledate na utjecaj crkve u političkom životu u Hrvatskoj?

Crkva u Hrvatskoj u nekim stvarima ima vrlo pozitivan utjecaj, u drugima vrlo negativan, i jako je teško staviti je u jedan kalup. U istoj biskupskoj konferenciji djeluju i Vlado Košić i Mate Uzinić, u istoj Crkvi Tvrtko Barun radi najbolji i najhumaniji posao s izbjeglicama, a vjerski fundamentalist Vice Batarelo vodi Ured za pastoral obitelji.

BOJAN GLAVAŠEVIĆ (Foto: Arhiv)

Gdje su u svemu tome ateisti i agnostici?

U unakrsnoj vatri, najčešće. Ali postoje snažne organizacije i pojedinci koji se zalažu za sekularnost našeg društva i države. Hrvatska mora biti zemlja za sve svoje ljude. Ja sam uvjeren da velika većina građana to također misli, ali uvijek moramo biti na oprezu.

Na predsjedničkim izborima pobijedio je socijaldemokrat Zoran Milanović, kako gledate na tu pobjedu i u kakvim ste odnosima sa novim predsjednikom države?

Milanovićeva pobjeda je najbolja vijest i za Hrvatsku i za susjedstvo, u zadnjih pet godina. Milanović je u prvoj anketi u kojoj se pojavio s Kolindom Grabar-Kitarović zaostajao za 16.5%, a pobijedio ju je sa 7% prednosti. To nije bila samo njegova pobjeda. To je bila pobjeda normalnosti nad nacionalizmom, turbofolk - politikom, i svim onim silnicama koje štete našem društvu. Milanovića sam podržao svojim potpisom kad se kandidirao, podržavao sam ga kroz kampanju iako nisam bio njezin dio, i podržavam ga sada kad je predsjednik. Ne slažem se s njegovim odabirom savjetnice za obrazovanje, ali ostatak kabineta mu je doista sjajan. Dragan Lozančić je briljantan čovjek, patriot koji nije nacionalist, i univerzalno cijenjen u sigurnosnim krugovima. Orsat Miljenić kao savjetnik za vanjsku politiku također sjajan odabir. Melita Mulić je savjetnica za ljudska prava i civilno društvo, a Velibor Mačkić za ekonomiju. To je jedna sjajna ekipa. A s Milanovićem imam super odnos. Tu promjene nema.

Kada se podvuče crta pod mandat bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović mislite li da je za Hrvatsku i regiju napravila više štete ili koristi?

Mislim da je cijeli njezin mandat bio jedna ogromna sramota za Hrvatsku, i da je počinila ogromnu štetu, na čitav niz načina. Ali ona pripada prošlosti. Trebamo gledati unaprijed.

Bivša hrvatska predsjednica KGK nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH u širokom luku je zaobilazila Sarajevo odbivši priznati legitimnost izbora u BiH. Hoće li se stvari promijeniti dolaskom Milanovića na vlast?

Mislim da će Milanović kao sukreator vanjske politike Hrvatske doprinijeti da riješimo otvorena pitanja sa susjedima, prije svega Slovenijom, ali i da politika prema BiH konačno prestane biti politika HDZ-a prema HDZ-u BiH i da postane politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Poštena i dobrosusjedska.

Još od izbora za Europski parlament znakovit je rast ljevice u Hrvatskoj, dok je desnica predvođena vladajućim HDZ-om u padu. Što prognozirate da će se dogoditi na predstojećim parlamentarnim izborima? Ima li SDP, skupa s koalicijskim partnerima, potrebnu snagu za preuzimanje vlasti na svim razinama?

Ne volim se baviti predviđanjima, ali slabost HDZ-a, uzrokovana nebrojenim skandalima i očitim nekažnjenim kriminalom, dovela je do toga da više nisu najjača stranka u Hrvatskoj. Tu poziciju trenutno ima SDP. Čini mi se, barem iz ove perspektive trenutno, da nakon idućih izbora ni HDZ ni SDP neće moći vlast formirati sami. Obje te stranke trenutno tvrde da neće ulaziti u veliku koaliciju, što znači da će im trebati partneri. S desne strane trenutno se nazire tek novoosnovana krajnje desna stranka Miroslava Škore, a na ljevici se „kuha” nekoliko mogućih saveza, ali još uvijek nije jasno kako će izgledati politički krajolik u vrijeme izbora. Mislim da SDP ima ozbiljnih nedostataka i u programu i u liderskim kapacitetima, ali to su manji problemi od onih koje stvara HDZ na vlasti.

Pratite li što se događa u Bosni i Hercegovini, kako gledate na propast „Aluminijau Mostaru i egzodus s područja koja već 25 godina u potpunosti kontrolira HDZ BiH?

Naravno, povezanost HDZ-a BiH i HDZ-a u Hrvatskoj stvara niz problema za obje zemlje. Promjena na vlasti u Hrvatskoj garancija je poštenijeg i dobrosusjedskog odnosa prema Bosni i Hercegovini.

Vaš kolega iz saborskih klupa Božo Ljubić, ujedno i desna ruka predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, žestoki je zagovaratelj donošenja novog Izbornog zakona u BiH. Koliko je Ljubićev glas utjecajan u Saboru i kakav je vaš stav oko svega?

Moj je stav da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnja pitanja BiH. Mi imamo ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima u BiH, ali to možemo raditi i bez izravnog političkog intervencionizma, a forsiranje Izbornog zakona to svakako jeste. I to nije samo moje mišljenje. Eno, u Europskoj Komisiji okreću očima svaki put kad HDZ-ovi političari počnu govoriti o izbornom zakonu u BiH i smatraju to nečim vrlo opasnim.

U vrijeme dok ste bili dužnosnik Vlade Republike Hrvatske i vas i ministra Predraga Matića žestoko su napadali desničari okupljeni oko vladajućih struktura, jesu li se stvari u Hrvatskoj od tada promijenile nabolje?

Mislim da su stvari krenule na malo bolje. Građani su češće na ulicama, glasniji su u kritici i nezadovoljstvu političarima koji za njih ne rade ništa. Osobito je glasan, a i važan, bunt protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je postao oličenje političke korupcije. Mislim da je glas progresivne Hrvatske postao glasniji. Sad je vrijeme da taj glas dobije svoje političko tijelo. Mislim da nositelji tog tijela mogu biti novi pokreti, pojedinci i stranke - poput Zagreb je naš!, Dalije Orešković, Možemo!, Demokrata, Pametno i drugih.

Idete li u rodni Vukovar, kakav je život u gradu heroju danas? Jesu li rane zacijelile?

U Vukovar idem često, imam prijatelje tamo. Mislim da rane nisu još zacijelile, najviše zbog loših i neodgovornih lokalnih političara koji na tim ranama parazitiraju. Vukovaru od srca želim da u novom desetljeću dobije gradsku vlast koja voli sve svoje građane i radi za njih a ne za sebe, i koja ne parazitira na nacionalizmu.

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...