MOTOR VAŠEG VOZILA SE ČUDNO PONAŠA I MIJENJA ZVUK: Znak je da ste u ozbiljnim problemima, ako čujete ovo odmah ga ugasite i zovite majstora…

Zvuk motora mnogo toga može najaviti pa je dobro pratiti signale koje šalje

  • Auto

  • 09. Mar. 2020  

  • 0

Pojave li  se upozorenja na instrument ploči, odnosno uključe li se kontrolne lampice, obavezno koristite priručnik za vozilo i provjerite o kojem se problemu radi pa potom kontaktirajte servis.

Motor radi s pola snage

Možda je žuta lampice koja najavljuje kraj isporuke goriva dogorjela ili, jednostavnije, možda ste ostali bez benzina.

Promjene u ritmu rada motora i gubitak snage
Velika je vjerovatnost da imate problema sa sustavom paljenja kod benzinskog motora i trebali biste što prije kontaktirati servis i prijaviti o čemu se radi. Vrlo često treperi i lampica za nadzor ispušnih plinova (žute boje). Nije preporučljivo voziti takav automobil jer bi mogla nastati velika šteta na motoru.

Snažni udarci u motoru
To nije dobar znak, a uzrok bi mogao biti manjak ulja u motoru koji je vjerojatno nastao ozbiljnijom mehaničkom neispravnošću u motoru. Stanite s vozilom na ravnoj podlozi i provjerite razinu ulja. Ako je ona ispod minimuma naznačenog indikatorom na kontrolnoj šipki, nadolijte ulje. Međutim, to je često kratkoročno rješenje. Ako ste prisiljeni voziti i nemate drugu mogućnost, nastavite, ali bilo bi najbolje da se vozilo preveze u servis jer daljnjom vožnjom mogu nastati velika oštećenja.

Nekontrolirani rast okretaja motora
Promjena brzina naviše nakon svakog ubrzanja i motor nekontrolirano odlazi u visoke okretaje! Problem bi mogla biti spojka, a to bi moglo značiti da je treba zamijeniti. Pripremite se na desetak tisuća kuna (i više) izdataka za saniranje ovog ozbiljnog kvara. Spojka može biti istrošena, a jedan od uzroka je i neispravno vozačevo korištenje spojke.

Motor se ne želi pokrenuti
U tom slučaju velika je vjerovatnost da u akumulatoru nema struje.

Gromoviti zvuk
Naglo nastupanje dubokog gromovitog zvuka može biti izazvano pucanjem hrđavih ispušnih cijevi koje nisu na vrijeme zamijenjene. Takvo vozilo trebalo bi hitno odvesti na servis jer može doći do mnogo ozbiljnijih problema.

Kratko lupanje i brzo gašenje
Kratka lupa motora popraćena brzim gašenjem motora može biti povezana s neredovitim održavanjem remenskog sustava koji je dotrajao. Pazite, nisu uvijek prijeđeni kilometri uvjet za zamjenu remenja nego i starost remenja, a sami dijelovi koštaju oko 5 posto od ukupne cijene, odnosno štete koja bi mogla nastati na motoru.

Zviždanje motora
Zvukovi zviždanja kod dizelskih motora mogu upućivati na kvar ležajeva turbo punjača. Ovaj kvar još je popraćen gustim dimljenjem na ispušnoj cijevi, gubitkom snage motora, naglim trošenjem ulja, a čest uzročnik je neredovito mijenjanje motornog ulja. Također, mogući su i manji kvarovi koji se javljaju zviždanjem, kao što su puknuće turbo cijevi pa je prisutan jaki šum kod prodora zraka.

Nije uvijek problem u neispravnosti motora
Ako zvuk nastaje prilikom kretanja vozila mogu biti problemi u transmisiji, ovjesu ili kočnicama. Ponekad zvukovi mogu biti zastrašujući, kao na primjer jako struganje, a izvor buke može biti zaglavljivanje kamenčića između diska i lima. U tom slučaju možda ima pomoći, pokušajte kratko naprijed nazad pokretati vozilo jer tako se nekad kamenčić uspijeva izbaciti iz kotača.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...