NI STIDA NI SRAMA: Naša stranka srušila zakon o obrtu, pa sad rješenja iz njega predlaže kao svoja!

I dok Bešlija rješava gorući problem taksi za registraciju obrta, koje iznose uistinu "astronomskih" 50 - 100 KM (zavisno od opštine), posebna je ironija je što prije samo nekoliko godina upravo Naša stranka bila ta koja je oborila Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Domu naroda FBiH, a koji je obrtnicima i obrtima donosio istinska poboljšanja.

  • Mini market

  • 09. Mar. 2020  09. Mar. 2020

  • 0

Dan žena, 8. mart, zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija iskoristila je da u okviru "Incijative 50%" za ravnopravnost spolova u bh. društvu predloži da se žene u Kantonu Sarajevo oslobode takse za registraciju obrta!

 

Ovako kako je prijedlog formulisan, on najprije otvara pitanje zbog čega bi samo žene trebale biti te koje su oslobođene plaćanja takse za registraciju obrta ? Jesu li u NS svjesni da time u ime navodne borbe za jednakost žena zagovaraju direktnu sistemsku spolnu diskriminaciju i da pritom krše Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH? 

I dok Bešlija rješava gorući problem taksi za registraciju obrta, koje iznose uistinu "astronomskih" 50 - 100 KM (zavisno od opštine), posebna je ironija je što prije samo nekoliko godina upravo Naša stranka bila ta koja je oborila Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Domu naroda FBiH, a koji je obrtnicima i obrtima donosio istinska poboljšanja, među kojima između ostalih treba istaći:

- Prestanak potrebnog obaveznog posjedovanja diploma i položenog stručnog ispita za registraciju obrta ili rad u obrtu

- Omogućavanje obrtnicima da sami izvoze robu koju proizvode ili uvoze materijal potreban za rad, što bim uveliko olakšalo poslovanje

- Omogućavanje obrtnicima da se legalno bave i prodajom i servisiranjem proizvoda.

- Ubrazana procedura registracije obrta i sankcionisanja odgovornih službenih lica ako u propisanom roku ne donesu rješenje kojim se odobrava obavljanje obrta.

- Ukidanje obaveze izdavanja obrtnice i normiranja izgleda obrtnice.

- Smanjenje nameta obrtnicima.

 

Podsjetimo, nakon što je Prijedlog zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, u Domu naroda FBiH zakon nije prošao nakon što je za njega glasao 29 delegata, 8 delegata je bilo protiv, a 5 suzdržanih, što znači da mu je nedostajao samo jedan glas za potrebnu većinu od 30 glasova. Upravo taj jedan glas je mogao biti glas delegata ove stranke u Domu Vibora Handžića, no on je odlučio da bude suzdržan, dok se njegova stranačka kolegica Mirela Trepanić - Grbešić nije čak ni pojavila na sjednici.

U svom FB postu Bešlija je istakla.

"Posebnu bih izdvojila otežanu registraciju obrta, jer je za pojedine djelatnosti propisano da morate imati završen zanat, bez obzira što posjedujete znanje kroz naslijeđe ili na neki drugi način"

Pa upravo je ovo pitanje Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima rješavao, tj. omogućavao registraciju i rad u obrtu bez položenog majstorskog ispita. Zašto ga je Naša stranka onda rušila u parlamentu?

I dok tako NS bez objašnjenja u parlamentu ruši za obrtnike prijeko potrebni zakon koji bi im uveliko olakšao registraciju i poslovanje obrta, ista stranka svega nekoliko dana poslije se ne ustručava obrte stavljati u kontekst svoje dženderističke agende, te se usput žaliti na probleme za obrtnike koje je upravo zakon kojeg  nisu podržali rješavao, pa onda rješenja iz oborenog prijedloga zakona predstavljati sad kao vlastite prijedloge.


(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...