STOLTENBERG STAO UZ ERDOGANA: "Saveznici su spremni nastaviti podržavati Tursku"

NATO je u kritičnom periodu kada bi jasno trebao pokazati savezničku solidarnost, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan

  • Svijet

  • 09. Mar. 2020  

  • 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je pozvao članice NATO-a da u kritičnom periodu pokažu savezničku solidarnost s Turskom.

"NATO je u kritičnom periodu kada bi jasno trebao pokazati savezničku solidarnost", rekao je Erdogan novinarima tokom press konferencije s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Erdogan smatra kako saveznici trebaju pokazati solidarnost s Turskom bez diskriminacije i političkih preduslova.

Turski lider je dodao kako se njegova zemlja devet godina bori protiv prijetnji iz Sirije.

"Mi smo jedina zemlja u NATO-u koja se prsa u prsa bori protiv ISIS-a i koja je dala šehide", rekao je Erdogan.

Smatra i kako nijedna evropska zemlja nema luksuz da bude ravnodušna prema sukobima i humanitarnoj drami u Siriji.

Stoltenberg je rekao kako nijedna saveznica nije pretrpjela više terorističkih napada od Turske.

"Nijedna saveznica nije primila više izbjeglica od Turske", rekao je Stoltenberg, pozdravljajući napore Turske u održavanju sigurnosti u regionu.

Dodao je i kako je Turska važan saveznik koji je doprinio sigurnosti na nekoliko načina.

Šef NATO-a je pojasnio kako je vojni savez značajno investirao u sisteme i vojne baze u Turskoj u proteklih nekoliko godina, kao i da nastavlja doprinositi zračnim i pomorskim misijama u Turskoj.

"Saveznici su spremni nastaviti podržavati Tursku i analizirati šta je moguće još uraditi", rekao je Stoltenberg, govoreći o predanosti bloka saradnji.

Izrazio je i zabrinutost zbog sigurnosne situacije u Siriji te migrantskom krizom kao njenom direktnom posljedicom.

Stoltenberg se nada kako će primirje u provinciji Idlib prerasti u stalni mir.

Generalni sekretar je migracije opisao kako zajednički izazov i pozdravio dijalog između Turske i EU u pronalasku dugoročnog rješenja za krizu.

Sastanak Erdogana i Stoltenberga trajao je oko sat vremena.

Erdogan je u jednodnevnoj posjeti Briselu na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Turski predsjednik bi se trebao sastati sa Charlesom Michelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, nakon čega bi trebala biti održana zajednička press konferencija.

Turska je krajem februara saopćila kako više neće sprečavati tražioce azila u njihovoj namjeri da pređu u Evropu. Ipak, prelasci brodovima neće biti dozvoljeni s obzirom na opasnosti koje donose.

Odluka je donesena nakon što su 34 turska vojnika svoje živote položili kao šehidi u Idllibu u Siriji. Turska je trenutno dom za više od 3,7 miliona Sirijaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...