ANTO DOMAZET SE EMOTIVNOM PORUKOM OPROSTIO OD SVETOZARA PUDARIĆA: "Oprosti nam, dragi Sveto..."

Član Predsjedništva SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet oprostio se od bivšeg potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, istaknutog člana Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i bivšeg generalnog sekretara te stranke Svetozara Pudarića koji je preminuo u 61. godini u Sarajevu

  • Mini market

  • 10. Mar. 2020  

  • 0

"Svetozar Pudarić, arheolog, duboko uronjen u sadašnjost i budućnost. Naš drug koji je čitav svoj život posvetio socijaldemokraciji u Bosni i Hercegovini. Od prvih dana njene neovisnosti u periodu agresije na BiH borio se za Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je utemeljena na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH i kakva je u viziji SDP BiH i njegovoj ljudskoj viziji: država ravnopravnih građana i naroda, antifašistički usmjerena, socijalna, država vladavine prava, demokratska, sekularna, decentralizirana, funkcionalna, članica EU i NATO, ekonomski i socijalno prosperitetna", naveo je Domazet.

Čovjek koji je u svom bavljenju politikom pokazivao razliku između SDP BiH i drugih partija, otkrivao ljudsku stranu socijaldemokracije zalažući sebe za istinitost politike koju zagovara, porčuio je.

"'Sve to vrijeme ja sam bio Svetozar Pudarić, čovjek i oni sa kojima sam radio i sa kojima sam se susretao bili su ljudi, bez obzira na ime i prezime. Pri tome sam bio svjestan da sam i Srbin. Za jedne Alijin Srbin, za neke 'dobri' Srbin, za tamo, opet druge, izdajnik srpskog naroda. Nije da nisam bio, i sada sam, i đikan i Vlašina i četo, komunjara… Pa dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje, svoje predrasude i svoj mrak, ako ga izabere. Ja sam izabrao da ne dam da mi drugi otmu ono što je moje, a ne pristajem da se prilagodim i prikrijem"', prenio je Domazet Pudarićevu izjavu iz intervjua u magazinu Start od 8. maja 2019.

Danas, u tuzi zbog Svetine smrti, osjećam stid što se mi, njegovi drugovi, pa i ja sam, nismo više posvetili tome da razumijemo njegovu namjeru da se 2018. kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, iako to njemu sa adresom u Federaciji BiH Ustav BiH ne dozvoljava. Nismo mu u toj namjeri pružili jaču podršku i tu namjeru prihvatili kao stav SDP BiH, iako je to bio snažan socijaldemokratski glas pojedinca protiv diskriminacije i nepravde prema građanima BiH, poruka je Domazeta.

"Svetozar Pudarić je svojim životom, skromnošću, altruizmom, nesebičnoj pomoći drugima živio istinsku socijaldemokraciju, često plaćajući visoku cijenu svoje prinicipijelnosti. Uz ponos i zahvalnost za njegovo plemenito i plodno životno djelo, Svetozaru Pudariću, dragom čovjeku dječačkog osmijeha, upućujem svoju ispriku. Oprosti što smo te ostavili bez podrške u jednom, za tebe, tvoj život i tvoju borbu za socijaldemokraciju, važnom trenutku. A taj trenutak traje i on je i za nas sve previše važan. A mi to nismo razumjeli", naveo je Domazet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...