"SLOBODNA BOSNA" JE ISTRAŽILA: Mogu li Turci spasiti sarajevski turizam?

Sa izbijanjem epidemije koronavirusa u svijetu, turizam i putovanja su najviše pogođeni.Otkazuju se brojni turuistički aranžmani a najznačajnije turističke destinacije potpuno su puste.

  • Ekonomija

  • 10. Mar. 2020  10. Mar. 2020

  • 2

Turizam predstavlja jednu od jačih privrednih grana Bosne i Hercegovine jer generiše brojna radna mjesta u hotelima, restoranima i drugim objektima, svjež je izvor deviza, te značajno utječe na smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.

Istovremeno, turizam je podložan različitih utjecajima iz vana. Sa izbijanjem epidemije koronavirusa u svijetu, turizam i putovanja su najviše pogođeni.Otkazuju se brojni aranžmani. Prema podacima Europske komisije, turizam u Evropskoj uniji na mjesečnom nivou gubi milijardu eura.

Pad broja noćenja

Ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena ovoga. Otkazani su svi letovi prema Kini, također ukinuta je linija Sarajevo - Rim. U februaru 2020. godine bilježi se pad turističkih aranžmana.

Federalna TV izvijestila je da je došlo do pada prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za dva posto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo odgovorili su Slobodnoj Bosni da je u februaru 2020. godine evidentirano 24.544 turista od čega domaćih 6.421 i stranih 18.123. Istovremeno je zabilježeno 62.584 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 12.396, dok su strani turisti ostvarili 50.188 noćenja.

"Na osnovu mjesečnih statističkih izvještaja koje radi Turistička zajednica Kantona Sarajevo a koji između ostalog pokazuju broj dolazaka i noćenja turista u Kantonu Sarajevo bilježimo da je broj dolazaka turista i broj noćenja u Kantonu Sarajevo za mjesec februar 2020. godine u odnosu na isti mjesec 2019. godinu manji je za 3,9 posto gostiju i za 1,5 posto noćenja", rekli su nam u Turističkoj zajednici KS.

To je, inače, prvi put u posljedjnjih deset godina da je evidentiran pad turisičkih posjeta u Kantonu Sarajevo, gdje se rast turizma mjeriio dvocifrenim brojem. 

Pad turističkih posjeta od 3,9% nije toliko dramatičan, a najviše zasluge za to pripadaju turistima iz Turske koja inače nema evidentiranih slučajeva zaraze koronavirusom. Turisti iz Turske već unazad nekoliko godina zauzimaju prvo ili drugo mjesto po broju dolazaka u Sarajevski kanton, a kako su druge evropske turističke destinacije, poput Italije, opustjele zbog koronavirusa, očekuje se da će dolakaz turista iz Turske u Sarajevo biti i veći nego ranijih godina. To se zapravo već i desilo tokom februara a izvjesno je da će se nastaviti i pojačati u nerednim mjesecima.

Turisti iz Turske najčešće dolaze u Sarajevo (80 posto) a omiljne su im još tri destinacije: Mostar, Blagaj i Travnik. 

Na turističke prilike u Sarajevu neće puno utjecati turisti iz arapskih zemalja jer je statistika pokazala da oni dolaze u glavni grad BiH isključivo tokom ljetna tri mjeseca.

Informacije koje je Turistička zajednica Kantona Sarajevo dobila od hotelijera, koronavirus je jedan od glavnih razloga otkazivanja rezervacija u hotelima.

"Hotelijeri potvrđuju povećanje broja otkazanih rezervacija. Broj otkazanih rezervacija znatno je izražen u martu u odnosu na februar. Hotelijeri se plaše da bi se taj trend pada poslovanja mogao nastaviti u aprilu. Prema trenutnim informacijama koje su nam proslijedili hotelijeri, u hotelima na Ilidži – gdje je prema statistici najviše ostvarenih noćenja, stanje se iz dana u dan pogoršava. Samo u jednom hotelu je u prvih devet dana marta otkazano oko 7.000 rezervacija", upozorili su iz Turistilke zajednice KS.

Blaži pad u radu, prema njihovim riječima, bilježe i hoteli iz starog dijela Sarajeva odakle su iz jednog hotela potvrdili da imaju mnogo otkazanih individualnih i grupnih rezervacija, upravo zbog koronavirusa i da je za mart 2020. godine zabilježen pad rezervacija od oko 15 posto. Slično se predviđa i za april.

Iz Turističke zajednice KS kazali su za naš portal da cijene turističkih aranžmana u Kantonu Sarajevo su veoma prihvatljive stranim turistima.

"Turistički djelatnici u Kantonu Sarajevo, koji su tek pred izazovom 'kako preživjeti korona virus', zasigurno će morati posegnuti za različitim metodama kako bi, kad se situacija s virusom stabilizuje, ponovo privukli turiste i nastavili s turisitčkim rastom i razvojem. Jedna od metoda, zasigurno bi mogla biti i niže cijene, ali i noviteti u turističkoj ponudi", zaključili su u Turističkoj zajednici KS.

Situacija u HNK

Kako je za Slobodnu Bosnu izjavio zamjenik direktora Turističke zajednice HNK Semir Temin, otkazan je sajam turizma u Berlinu, gdje se Bosna i Hercegovina trebala predstaviti sa svojom ponudom.

"Sada je teško planirati bilo šta što je dugoročno, otkazuju se turistički aranžmani širom Evrope. To sigurno neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu, pa ni naš kanton. Mi smo najviše naslonjeni na dnevne i višednevne izlete turista koji dolaze sa južnog dijela Dalmacije. Kada je u pitanju trenutna situacija u Mostaru, još uvijek ima jedan broj grupa koje uglavnom dolaze sa sjevera Evrope, to su gosti koji dolaze u Dubrovnik, a borave dva dana u našem kantonu. Te ture uglavnom još idu dosta dobro", rekao je Temin.

Prema njegovim riječima, u Međugorju se značajno osjeti pad broja turista uslijed koronavirusa, jer su najveći broj gostiju upravo bili Italijani.

"Situacija nije nikako dobra. Ne znamo kako će se dalje razvijati. Morat ćemo biti strpljivi i vidjet ćemo kako će se sve ovo dalje razvijati", poručio je Temin.

Na pitanje hoće li nekim popustima u toku ljetne sezone i snižavanjem cijene smještaja i drugih usluga pokušati privući turiste, naš sagovornik kaže da se o tome već sada treba razmišljati.

"Trebamo biti spremni. Vidjeli smo kako je Hrvatska već reagovala i ponudila do 50 posto niže cijene smještaja za domaće turiste za ovu ljetnu sezonu. Kod nas o tome još nije razgovarano. Ukoliko se nastavi ovaj trend, a vidimo da je tendencija da će se nastaviti, mislim da će se morati razgovarati o nekim mjerama. Država će morati reagovati i pomoći ljudima koji žive i rade u turizmu", ocijenio je Temin.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...