ANALIZA VANJSKOTRGOVINSKE RAZMJENE: Hoće li epidemija koronavirusa u Italiji ugroziti privredu u BiH?

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH je u Italiju lani izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde KM.

  • Ekonomija

  • 10. Mar. 2020  10. Mar. 2020

  • 0

Italija, koja je u Evropi najteže pogođena epidemijom koronavirusa, jedan je od najvećih trgovačkih partnera Bosne i Hercegovine, piše poslovni portal BiznisInfo. Upravo bi Bosna i Hercegovina mogla biti teško pogođena u ekonomskom smislu, a neke naše fabrike već obustavljaju proizvodnju, jer nema novih narudžbi. 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH je u Italiju lani izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde KM.

Najviše se izvozilo obuće, kamašni i sličnih proizvoda i dijelova u vrijednosti od 342 miliona KM. Dakle, taj sektor je ubjedljivo najviše izložen dešavanjima u Italiji i mogao bi pretrpjeti velike posljedice.

Slijede drvo i proizvodi od drveta u vrijednosti od 121 milion KM, te proizvodi od gvožđa i čelika čiji je izvoz u Italiju lani bio vrijedan 113 miliona KM. 

Izvoz u Italiju:

alt

Iz Italije smo najviše uvozili kotlove, mašine, mehaničke uređaje, u vrijednosti od 194 miliona KM.

Slijede gvožđe i čelik sa 174 miliona maraka, te plastične mase i proizvodi od njih u vrijednosti od 126 miliona maraka.

Uvoz iz Italije:

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...