SLOVENSKI PREMIJER NAREDIO ZATVARANJE GRANICE S ITALIJOM: Traži blokadu po uzoru na Austriju, koja propušta samo svoje državljane ili one s potvrdom

Broj potvrđenih zaraza koronavirusom sa sinoćnjih 25 porastao je u Sloveniji u utorak na 31 slučaj, kazao je na konferenciji za novinare slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder.

  • Regija

  • 10. Mar. 2020  10. Mar. 2020

  • 0

Kako je pojasnio, riječ je o najsvježijim današnjim podacima, a ukupno su testirane do sada 1643 osobe.

Još je dosta uzoraka koji su u postupku testiranja, njih oko 280, a podaci o rezultatima testiranja bit će objavljeni u večernjim satima, dodao je. 

Upozorio je medije da ne objavljuju privatne podatke o oboljelima i inficiranima.

Šabeder je kazao da se odluka koja je stupila danas na snagu, a tiče se zabrane masovnih okupljanja u zatvorenim prostorima za sto i više ljudi, zbog prevencije širenja koronavirusa, odnosi i na kino-dvorane, za predstave s više od sto gledalaca, ali ne na lokale na otvorenom, niti na privatna okupljanja, sahrane i svadbe.

U međuvremenu je tehnički slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru objavio da je naredio Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutrašnjih poslova da organiziraju zatvaranje granice s Italijom kao što je to ranije učinila i Austrija, koja nije u potpunosti blokirala prelaze, ali je uvela rigorozne mjere gotovo jednake blokadi.

Konkretno, svim stranim državljanima je zabranjen ulazak u Austriju osim ako nemaju posebno liječničko odobrenje, dok je austrijskim državljanima ulazak dozvoljen, ali uz uvjet da svi odu u 14-dnevnu samoizolaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...