TEGELTIJA KAO NA IGLAMA: Predstavnički dom PSBiH danas raspravlja o bh. pravosuđu, Mektić ide do kraja...

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na tematskoj sjednici koja je zakazana za danas, razmatrat će stanje u bh. pravosuđu te rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH

  • Društvo

  • 11. Mar. 2020  11. Mar. 2020

  • 0

Tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. godinu i 2018. godinu, poslanici su ranije usvojili zaključak kojim je zatraženo organiziranje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Na sjednici se očekuje prisustvo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kao i članova tog vijeća, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić te predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija".

Nakon tematske sjednice trebala bi uslijediti redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a na dnevnom redu je više izvještaja o nastojanju postizanja saglasnosti unutar Kolegija Doma o nekoliko izvještaja o radu bh. institucija i parlamentarnih komisija te informacija i poslaničkih inicijativa za koje tokom glasanja na prethodnim sjednicama nije bilo dovoljno entitetske većine.

Pred poslanicima je ponovo nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke tiču analize sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama te rješenja statusa djece povratnika iz Sirije kako bi se mogli upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH.

Također, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović zatražio je da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Inicijativom potiče, kaže, Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ta oblast u takvim slučajevima precizno definirala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...