ZAKUHALO SE U PRIŠTINI, AVDULLAH HOTI NAJAVLJUJE: „Ili se ukida taksa, ili pada Vlada Kosova…“

Zamjenik premijera Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdullah Hoti izjavio je da će ta stranka prije izaći iz koalicije sa Samoopredjeljenjem nego da pokvari prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Regija

  • 11. Mar. 2020  

  • 0

On je na Facebooku pozvao premijera Kosova Albina Kurtija da sazove sjednicu Vlade na kojoj bi se donijela odluka o ukidanju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Vlada treba da se sastane da bi ukinuli taksu. Ne možemo ostati taoci jedne odluke koja je bila neophodna, ali sada šteti Kosovu. Stalno prijateljstvo sa SAD-om se ne može dovesti u pitanje. Mi garantujemo to prijateljstvo. Nije u interesu građana Kosova da se prijateljstvo sa SAD-om dovede u pitanje", napisao je Hoti na Facebooku, prenosi agencija Beta.

Dodao je da "mi garantujemo za to prijateljstvo. Nije u interesu građana Kosova da se kvari prijateljstvo koje je dovelo da mira na Balkanu i slobodu i nezavisnost za Albance".

"Ako se nanese šteta prijateljstvu sa SAD-om, onda se nanosi šteta državnosti Kosova, što nećemo dozvoliti da se dogodi. Zato se prije 'kvari' Vlada nego li prijateljstvo sa SAD-om", napisao je Hoti.

Prethodno je danas predsjednik DSK-a, Isa Mustafa ocijenio da su odnosi Kosova sa SAD-om "u vrlo delikatnoj, ali i kritičnoj fazi" i zatražio bezuslovno ukidanje takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Izjava senatora [Davida] Perduea jasno govori o tome gdje se nalazimo. Ne postoji naknada niti reciprocitet koji preteže u poređenju s odnosima s našim glavnim saveznikom", napisao je Mustafa na Facebooku.

Ponašanje Srbije

Mustafa je rekao da je, kao lider DSK-a, jasno izjavio da je potrebno bezuslovno ukidanje takse, dok "reciprocitet" treba da bude usaglašen sa SAD-om i EU-om, u zavisnosti od ponašanja Srbije.

Istovremeno sa izjavom Mustafe, iz Washingtona se oglasio i predstavnik lidera Demokratskog saveza Kosova i član predsjedništva DSK-a Skender Hyseni koji je poslije susreta sa specijalnim predstavnikom SAD-a za dijalog Kosova i Srbije, Richardom Grenellom izjavio da je prenio stav stranke prema kojem taksu za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH treba odmah ukinuti.

"Tokom dugog i svestranog sastanka, fokusirali smo se na specifične aspekte dešavanja na Kosovu i u regiji. Čvrsto opredijeljeni da vode Kosovo i regiju ka dinamičkom ekonomskom razvoju, Bijela kuća i ambasador Grenell snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu koji bi trebalo, i bit će, zaključen uzajamnim priznanjem", napisao je Hyseni na Facebooku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...