"SLOBODNA BOSNA" JE DOZNALA: Epidemija koronavirusa u Italiji najviše prijeti tvornicama kože i tekstila u BiH

Domaće firme nabavljaju repromaterijal, sirovine i drugo na italijanskom tržištu, imaju ugovorene lohn poslove, imaju osigurane kupce, međutim sve to bi moglo biti dovedeno u pitanje ukoliko epidemija koronavirusa ne bude uskoro zaustavljena.

  • Ekonomija

  • 11. Mar. 2020  11. Mar. 2020

  • 0

Odlukom Vlade Italije, cijela zemlja stavljena je u karantinu, zbog izbijenja epidemije koronavirusa. Epidemija koronavirusa od svih zemalja Evrope najizraženija je u Italiji. Problem po Bosnu i Hercegovinu, osim epidemije koronavirusa, svakako je i to da je domaća industrija tekstila, obuće i kože značajno naslonjena na italijansko tržište.

Domaće firme nabavljaju repromaterijal, sirovine i drrugo na italijanskom tržištu, imaju ugovorene lohn poslove, imaju osigurane kupce, međutim sve to bi moglo biti dovedeno u pitanje ukoliko epidemija koronavirusa ne bude uskoro zaustavljena.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, tokom 2019. godine u Italiju smo izvezli proizvoda od tekstila, kože, te obuće u vrijednosti od 342,5 miliona KM, dok smo istovremeno istu robu uvezli za 99 miliona KM.

Nekoliko hiljada radnika tekstilne, obućarske i industrije kože s područja Srednjobosanskog kantona, koje svakodnevno rade s materijalima koji stižu iz Italije strahuju od kolapsa ukoliko situacija eskalira.

- S obzirom na to da je prvi slučaj koronavirusa otkriven kod vozača iz Banje Luke koji je bio u Veroni, gdje je i naša najveća fabrika obuće, radnici su, sigurno, zabrinuti, kaže Esmir Dervić, predsjednik Sindikata kože obuće i gume SBK-a, izvijestila je Federalna televizija.

Zabrinuti su i poslodavci, a većina tekstilaca i obućara je u telefonskom razgovoru potvdila da je njihovo poslovanje već ugroženo.

- To je za tu branšu vrlo ozbiljan problem, zato što su oni uglavnom oslonjeni na snabdijevanje reprometerijalom s italijanskog tržišta. Obustava takvog snabdijevanja na jedan mjesec za mnoge kompanije će ostaviti možda i trajne posljedice, upozorava Šaban Rizvić, predsjednik Udruženja poslodavaca SBK-a.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača tekstila, obuće i kože (UTOK) Amir Međić izjavio je za "Slobodnu Bosnu" da cijela situacija sa koronavirusom “malo prenapuhana”, da postoje određene poteškoće, ali da je teško u ovom trenutku procijeniti efekte na domaću industriju.

“Ne znamo kakav će rasplet situacije biti. Postoje poteškoće u proizvodnji, nisu svi proizvođači u industriji tekstila, kože i obuće naslonjeni na italijansko tržište, ali oni koji jesu prate situaciju i firme traže rješenja”, rekao je Međić.

Objašanjava da firme koje rade čiste lohn poslove mogu imati probleme, jer ne mogu mijenjati proizvodnju, zbog činjenice da su ugovorom vezani za jednog kupca.

“Oni koji rade gotove proizvode i nabavljaju repromaterijal u Italiji mogu se okreniti primjerice Turskoj ili Njemačkoj da nabave potrebna sredstva za rad. Međutim, za očekivati je da će situacija sa koronavirusom nekada i kulminirati i započeti svoj pad, te da će se otvoriti tržišta i ponovo će se početi proizvoditi”, kazao je naš sagovornik.

Međić napominje da je najveći problem u tome što djelomično padaju naruždbe.

“Trenutno nemamo podataka o utjecajima na domaću industriju tekstila, obuće i kože. Teško je to procijeniti u ovom trenutku. Nadajmo se da će se situacija uskoro popraviti”, kazao je Međić.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...