ERDOGANOV PRIJATELJ OSVAJA BALKAN: Dobio je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj, cijena radova iznosi čak...

Potpisan je ugovor za izvođenje radova na Projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica

  • Ekonomija

  • 13. Mar. 2020  13. Mar. 2020

  • 1

Predstavnici turske firme „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.” i hrvatske „HŽ infrastruktura” potpisali su u Zagrebu ugovor o rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove dionice željezničke pruge na mediteranskom koridoru vrijedan 2,418 milijarde kuna (324 milijuna eura), javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave „HŽ infrastrukture d.o.o.” Ivan Kršić i predstavnik Uprave „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.” Muhammet Cengiz uz prisustvo ambasadora Republike Turske u Hrvatskoj Mustafe Babura Hizlana.

Dogovoreni projekt je finansiran evropskim sredstvima, a njegova ukupna vrijednost iznosi 2,418 milijarde kuna (324 miliona eura).

Početak radova planiran je za april 2020., a očekivano trajanje radova je 42 mjeseca, tako da je završetak radova ugovoren za oktobar 2023. godine.

Projektom će se realizirati 42 kilometra moderne dvokolosiječne pruge, rekonstruirat će se 7 kolodvora i stajališta, 7 mostova, 2 vijadukta, 21 podvožnjak i nadvožnjak, izgradit će se 25 kilometara zidova za zaštitu od buke, modernizirat će se 6 željezničko-cestovnih prijelaza, a 11 prijelaza će se denivelirati.

Ponuda turske firme „Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.” odabrana je kao najbolja nakon procesa javne nabave.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao kako je riječ o „važnom strateškom projektu za Hrvatsku” te ocijenio kako je rok izgradnje 42 kilometra u 42 mjeseca, kilometar mjesečno, ambiciozan.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako je ovaj projekat, koji pomaže povezati Rijeku i Budimpeštu, trenutno najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj, čija ukupna vrijednost s PDV-om iznosi preko tri milijarde kuna (400 miliona eura).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...