„SB“ ANALIZIRA; POČETAK KRAJA VLADAVINE PREDSJEDNIKA „SVIH HRVATA“: Ostvaruje se najgori scenarij za Čovića, njegovi prijatelji do nogu su potučeni, ali to je tek početak...

Okončani su unutarstranački izbori za HDZ Hrvatske čije bi posljedice uskoro mogle iz korijena promijeniti i političku sliku u zapadnoj Hercegovini

  • Politika

  • 16. Mar. 2020  

  • 3

Lider HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković osvojio je 80 posto, a Kovač 20 posto glasova članstva.

Za zamjenika predsjednika Medved dobiva 72 posto, a Penava 28 posto. Po broju glasova za potpredsjednika prolaze Oleg Butković (19 posto), Ivan Anušić (17 posto), Branko Bačić (17 posto), Zdravka Bušić (14 posto), odnosno svi iz Plenkovićevog tima.

Mi smo nakon dva izborna neuspjeha odlučili sebe ponuditi članstvu. Članstvo je odlučilo, mi prihvaćamo volju članstva. Sada je bitno da u uvjetima širenja epidemije koronavirusa budemo svi zajedno i da se počnemo pripremati sve zajedno za izbore za Hrvatski sabor", kazao je poraženi Miro Kovač.

"Svatko od nas u HDZ-u ima svoju ulogu, pa tako i ja. S ovim izborom nije se promijenio naš stav i naše mišljenje o smjeru u kojem HDZ ide. Nadam se da će i novoizabrano vodstvo shvatiti da jedino ako će okupljati, da će jedino tako pobijediti na parlamentarnim izborima", kazao je Milijan Brkić.

"Stranka je demokratska. Pod pojmom demokratski znači da nemamo svi ista mišljenja i hvala Bogu da nemamo. Što se tiče odluke stranke, ako stranka donese odluke većinom, takve odluke ćemo poštivati", ističe Brkić.

Iako su u kampanji bile izrečene teške riječi, Kovač smatra da može dalje djelovati u HDZ-u. Upitan boji li se da će nakon izbora biti marginaliziran, Brkić kaže: „To je trajna radnja na koju sam navikao. Ne može me neutralizirati u hrvatskom narodu“.

Sva trojica su poručila da se neće kandidirati za niže lokalne organizacije, a upitani boje li se da će biti smjenjeni s mjesta potpredsjednika Sabora ili mjesta predsjednika saborskog odbora, Brkić je kazao da je Plenković „uključiv“.

Ono što se na koncu može očekivati je konačni izlazak iz stranke poraženih na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, pogotovo jer su i sami priznali kako se neće kandidirati na nižim razinama u stranci, te kako će jedan od prvih poteza novog-starog predsjednika HDZ-a Hrvatske biti smjena Milijana Brkića i Mire Kovača sa svih važnih pozicija u stranci.

Kao što je „Slobodna Bosna“ najavljivala još prije mjesec dana, izvjesna sudbina Kovača, Brkića, Penave i Stiera je i opcija ulaska u novoformiranu stranku Miroslava Škore, koji oko sebe okuplja krajnje desno biračko tijelo u Hrvatskoj, a koji bi uskoro i u zapadnoj Hercegovini mogao oformiti ogranak stranke. Također, i sam Škoro je u jednom komentaru otkrio kako su za njih vrata u njegovoj stranci širom otvorena.

Bio bi to težak udarac za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojem bi takav scenarij najmanje odgovarao. Podsjetimo, Brkić je godinama vladar iz sjene i siva eminencija HDZ-a Hrvatske u Hercegovini, a njegova bliska suradnja sa Draganom Čovićem u kampanji bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nije polučila željene rezultate. Poraženi bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, također dobar Čovićev prijatelj koji je zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine prema belgijskom modelu, zasigurno se neće zadovoljiti marginalizacijom u stranci nakon izbornog debakla, te je i njegov izlazak iz HDZ-a realnost.

Bilo kako bilo, očekuje nas zanimljivo ljeto u kojem bi vrlo lako moglo doći do novih zapleta na političkoj sceni i u Bosni i Hercegovini.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...