POTPUNA KATASTROFA: Ova je svjetska velesila doživjela nezapamćen ekonomski pad, nagori u posljednjih 30 godina…

Jutros su objavili niz loših indikatora za januar i februar

  • Ekonomija

  • 16. Mar. 2020  

  • 0

Kao posljedica pandemije korona virusa, industrijska proizvodnja je pala prvi put u gotovo 30 godina, dok se prodaja na malo sunovratila.

Industrijska proizvodnja je pala 13,5 posto na godišnjem nivou, u odnosu na porast od 6,9 posto u decembru.

Prodaja na malo koja odražava potrošnju na gubitku je 20,5 posto u odnosu na prva dva mjeseca 2019. godine, objavio je Nacionalni biro za statistiku, prenosi AFP.

"Epidemija novog korona virusa je narušila ekonomsku aktivnost u prva dva mjeseca ove godine", saopćio je Nacionalni biro za statistiku, dodajući da su opće gledano kratkoročne posljedice savladive, prenosi Beta.

Rezultati gori od očekivanih

Rezultati su, međutim, mnogo gori nego što su predviđali analitičari, naprimjer finansijske agencije Bloomberg.

Oni su očekivali pad industrijske proizvodnje od samo tri posto, a maloprodaje od četiri posto.

Pokazatelji su objavljeni u vrijeme kada se Kina bori protiv novog korona virusa i kada je kineska privreda praktično paralizirana mjerama koje je Peking preduzeo za borbu protiv epidemije.

Da bi podržala privredu, kineska Centralna banka objavila je u ponedjeljak smanjenje obaveznog procenta koje banke moraju držati u rezervi.

Time bi se moglo osloboditi 550 milijardi juana (70,6 milijardi eura).

Centralna banka želi tako podstaći komercijalne banke da daju veće zajmove firmama kako bi se podržala realna privreda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...