POTVRDIO NAČELNIK ZAJEDNIČKOG ŠTABA OSBiH: Vojska spremna izaći na granicu!

Što se tiče nas, mi smo već prije više od dvije sedmice poduzeli brojne preventivne mjere na zaštiti našeg personala i svega onoga što je u našoj nadležnosti. Mi smo u fazi utvrđivanja određenih metodologija kada su u pitanju naši zadaci i obaveze

  • Vijesti

  • 16. Mar. 2020  

  • 0

Svi moraju razumjeti da u ovoj situaciji ne smije dođe do ugrožavanja sigurnosti tako da moramo voditi računa o zaštiti svojih potreba i onoga što je nama na raspolaganju, jer ne treba kreirati dodatni sigurnosni problem

Ukoliko Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici donese odluku o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH na granici naše zemlje sa susjedima, kao jednu od mjera na suzbijanju širenja korona virusa, OSBiH će uraditi šta od njih bude tražio kolektivni šef države, kazao je u izjavi za Fokus.ba načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Podsjećamo, proteklih dana Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH najavio je mogućnost da OSBiH na granici BiH sa susjednim zemljama osiguraju postavljanje šatora u koje bi bili smještani naši državljani koji dolaze iz drugih zemalja, a u kojima bi bili podvrgnuti prvim zdravstvenim pregledima pri ulasku u našu zemlju.

"Ta odluka je na Predsjedništvu BiH. Što se tiče nas, mi smo već prije više od dvije sedmice poduzeli brojne preventivne mjere na zaštiti našeg personala i svega onoga što je u našoj nadležnosti. Mi smo u fazi utvrđivanja određenih metodologija kada su u pitanju naši zadaci i obaveze. Naravno, ovo nije pitanje primarno za Oružane snage BiH, ali sve ono što bude od nas traženo, mi ćemo probati da uradimo", ističe Mašović.

S obzirom da su Oružane snage BiH godinama žrtve problema u kašnjenju provedbe nabavki za njihove potrebe o čemu je u više navrata raspravljano i pred nadležnom komisijom Parlamenta BiH, ali ovaj problem nikada nije riješen, pa je vojska često znala oskudijevati i u osnovnim namirnicima, pitali smo načelnika Zajedničkog štaba OSBiH koliko taj problem može utjecati na adekvatan odgovor u eventualnom pogoršanju stanja, kada je u pitanju pandemija korona virusa.

"Problemi koji su već prisutni i protežu se dugi niz godina u smislu zanemarivanja potreba OSBiH mogu izazvati sistemske probleme pa čak i mogućnost kvalitetnog odgovora na ovakve situacije. Zato očekujemo da će se naše potrebe bolje razumjeti. Prije svega u smislu da se promijeni fiskalni okvir za OSBiH jer mi kao najveća državna institucija već deset godina zakovani smo na istom ili čak manjem budžetu, a stanje se značajno promijenilo i to je zaista nešto što generira istinske probleme", naglašava Mašović.

Ukoliko dođe do stacioniranja vojske na granici, evidentno je da će se OSBiH uz medicinske radnike i pripadnike drugih službi čiji je angažman neophodan u kriznim situacijama naći na prvoj liniji odbrane od širenja korona virusa. Na naš upit imaju li dovoljno sredstava poput zaštitnih maski ili rukavica , Mašović odgovara:

"OSBiH trenutno raspolažu sa sredstvima neophodnim za ovakve situacije, ali za svoje potrebe, ali mi nemamo mogućnost da artikulišemo potencijalne potrebe drugih institucija. Mi ćemo probati zaštititi svoj personal, jer mi smo specifična institucija, zbog opreme, sredstava, naoružanja i sigurnosti. Svi moraju razumjeti da u ovoj situaciji ne smije da dođe do ugrožavanja sigurnosti tako da moramo voditi računa o zaštiti svojih potreba i onoga što je nama na raspolaganju, jer ne treba kreirati dodatni sigurnosni problem. Naravno mi ćemo uraditi sve što se od nas bude očekivalo, na način koji je to moguć. U ovakvoj situaciji ovo je primarno pitanje za zdravstvene radnike, a mi smo spremni svima pomoći", zaključuje generalpukovnik Mašović za Fokus.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...