ITALIJANSKI PREMIJER GIUSEPPE CONTE OTVORENO: "Nakon koronavirusa ništa neće biti kao ranije"

Italija je, poslije Kine, najugroženija zemlja u svijetu kad je riječ o širenju zaraze

  • Svijet

  • 16. Mar. 2020  

  • 0

Vlada Italije spremna je da, ukoliko bude potrebno, ponovo intervenira, jer mjere koje su do sada odobrene, nisu dovoljne za podršku kompanijama i domaćinstvima ugroženim usljed širenja zaraze koronavirusom, izjavio je italijanski premijer Giuseppe Conte.

On je u intervjuu za dnevni list “Corriere della Sera” upozorio da će šteta koju nanosi pandemija, biti ozbiljna i rasprostranjena ta da će biti potreban “stvaran plan rekonstrukcije”.

"Nakon koronavirusa, ništa neće biti kao ranije. Morat ćemo da sjednemo i prepravimo pravila trgovine i slobodnog tržišta", rekao je Conte.

Italija je, poslije Kine, najugroženija zemlja u svijetu kad je riječ o širenju zaraze, koja se počela širiti krajem prošle godine i koja za sada ne pokazuje znakove usporavanja.

Vlada Italije planira da pruži ekonomsku podršku u vrijednosti od skoro 25 milijardi eura, a danas će se održati sastanak kabineta italijanskog premijera na kojem se očekuje da se usvoje nove mjere podrške kompanijama i porodicama.

Konte je naglasio da Italija reagira pravilima koja će omogućiti italijanskoj ekonomiji da se suoči s troškovima vanredne situacije.

Prema riječima italijanskog premijera, nisu planirana daljnja ograničenja u Italiji, ali je važno da se poštuju ona koja su već uvedena.

Vlasti Italije uvele su prošle sedmice restrikcije, kao što su zatvaranje škola, prodavnica i sportskih događaja, kao i naređenje stanovništvu da ostane kod kuće.

Konte je napomenuo da su naučnici rekli da širenje zaraze nije dostiglo vrhunac te da bi narednih nekoliko sedmica moglo biti najrizičnije i da je neophodna maksimalna predostrožnost.

U Italiji je do jučer, usljed širenja pandemije, preminulo 1.809 ljudi, a zaraženo je ukupno 24.747 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...