POTVRĐENO PISANJE „SLOBODNE BOSNE“; ČOVIĆU SE NE PIŠE DOBRO: Predsjednik HDZ-a počistio izborne gubitnike, slijedi konačni rasplet u Hercegovini…

Ono što smo danima najavljivali počelo se i ostvarivati

  • Politika

  • 17. Mar. 2020  17. Mar. 2020

  • 0

Nakon debakla na unutarstranačkim izborima u HDZ-u Hrvatske, novi-stari predsjednik stranke Andrej Plenković sa visokih pozicija „počistio“ je protukandidate Miru Kovača i Milijana Brkića.

„Nije tu riječ o sankcijama, nego o posljedicama izbornih rezultata. Naši članovi i članice dali su jasnu potporu Plenkoviću i njegovom timu. Ovo su odluke koje jačaju homogenost stranke i politike koju provode Plenković i njegov tim, a protivnički tim je smatrao da taj smjer nije dobar“, kazao je predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković za RTL.

Dodao je da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo da novi potpredsjednik Sabora umjesto Milijana Brkića bude Ante Sanader, a još raspravljaju ko će doći na čelo Odbora za vanjsku politiku umjesto Mire Kovača.

Podsjetimo, dosadašnji zamjenik predsjednika Milijan Brkić na unutarstranačkim izborima kandidirao se za potpredsjednika, dok je Miro Kovač pokušao postati predsjednik stranke, ali kompletan tim „Opcije za promjene“ je na izborima teško poražen, dok je ekipa aktualnog šefa stranke i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića odnijela uvjerljivu pobjedu.

Kako je „Slobodna Bosna“ i ranije najavljivala, Brkić i Kovač uskoro će napustiti stranku, a sve je izglednije kako će se priključiti novoosnovanoj stranci Miroslava Škore, koji je i ranije najavio kako su i poraženi HDZ-ovci dobro došli u njegovu stranku, a sve s ciljem jačanja snaga koji će se na predstojećim parlamentarnim izborima suprotstaviti vladajućem HDZ-u.

Kada je u pitanju HDZ BiH i političke prilike u Bosni i Hercegovini, dosadašnji prijatelji predsjednika HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića, Miro Kovač i Milijan Brkić, uskoro bi se mogli naći na suprotstavljenoj strani Draganu Ćoviću, te na taj način dodatno razbuditi nezadovoljne birače u Hercegovini.

Nakon političke smrti HDZ-a 1990 i prelaska lidera te stranke Ilije Cvitanovića u tabor dojučerašnjeg „neprijatelja“ Dragana Čovića pod okrilje HNS-a, nezadovoljni birači u Hercegovini do sada nisu imali mogućnost odabrati alternativnu nacionalnu političku opciju, no uskoro  bi se i to moglo promijeniti.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...