ALARMANTNA SITUACIJA: Bh. tržište moglo bi ostati bez piletine!

Stajanjem kamiona na granici kompaniji MADI, ali i cijeloj bh. ekonomiji biće nanesena ogromna šteta

  • Ekonomija

  • 17. Mar. 2020  

  • 1

Od juče na granici između BiH i Srbije stoje kamioni kompanije MADI koji su trebali iz Srbije uvesti stočnu hranu za potrebe proizvodnje. Granice su zatvorene nakon što je uvedeno vanredno stanje i nema naznaka da će im prolazak uskoro biti omogućen. Bez stočne hrane iz Srbije, nema proizvodnje piletine u BiH jer su naše kompanije u peradarskoj industriji, nažalost, ovisne o uvozu.

Stajanjem kamiona na granici kompaniji MADI, ali i cijeloj bh. ekonomiji biće nanesena ogromna šteta a bh. tržište će, ukoliko se nešto ne učini, za nekoliko dana ostati bez piletine i pilećih prerađevina.

"Kamioni od juče stoje na granici sa Srbijom, zabranjen je prolaz vozila. Ako se ovo hitno ne riješi, mi ćemo pretrpjeti milionske štete a za nekoliko dana tržište će ostati bez piletine", kazao je za BiznisInfo Maid Jabandžić, direktor MADI-ja.

Na udaru ogroman lanac farmera

Štete neće pretrpjeti samo tešanjska kompanija već i cijela bh. ekonomija jer je u lanac snabdijevanja uključeno nekoliko hiljada farmera. Ugrožene su time hiljade ljudi i čitave porodice.

Jabandžić nam kaže da je u kontaktu sa Vanjskotrgovinskom komorom no za sada nema naznaka da će kamioni uskoro krenuti. A ako se to ne desi, za nekoliko dana proizvodnja će stati a bh. tržište ostati bez ove vrste namirnica.

"Ne znam šta da radimo. Situacija je u najmanju ruku alarmantna", kazao nam je Jabandžić.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...