TRUMP POKREĆE VELIKI PLAN SPAŠAVANJA EKONOMIJE: Evo šta će sada Amerika da uradi...

Administarcija Donalda Trumpa i Američka centralna banka udvostručili su napore da pandemija koronavirusa ne bi progutala privredu.

  • Svijet

  • 18. Mar. 2020  

  • 0

Oni su najavili veliku finansijsku pomoć najpogođenijim firmama i domaćinstvima.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin radi sa Senatom i Predstavničkim domom na "smjelom i velikom" programu pomoći, rekao je Donald Trump na konferenciji za novinare, prenosi SEEbiz.

Nakon zakašnjele reakcije Trump se hvalio neviđenom razmjerom tog plana i istakao "da vjeruje da tako nešto nikada nije vidio".

Koronavirus, koji se širi svuda u svijetu, prisilio je brojne zemlje na preduzimanje drakonskih mjera. U Sjedinjenim Državama su obustavljene brojne avio linije, zatvorene su škole, kafane i restorani.

Nisu dozvoljena okupljanja više od 10 osoba, što takođe utiče na cjelokupnu privrednu aktivnost zemlje.

"Uhvatićemo se u koštac s problemom i izaći veći, jači i bolji nego ikada", poručio je Trump.

Steven Mnuchin nije otkrio iznos tog plana pomoći, dok američka štampa spominje oko 850 milijarda dolara. Ali naveo je neke konkretne mjere.

"Namjeravamo odmah Amerikancima da pošaljemo čekove, u sljedeće dvije nedjelje", rekao je. Tom mjerom se poslužila Bushova administracija tokom krize 2008. godine.

Mnuchin je naglasio važnost ubrizgavanja novca za pomoć domaćinstvima i malim firmama koje su najteže pogođene krizom i dodao da će osigurati zajmove avio prevozu i hotelijerstvu

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...