NAKON DRASTIČNOG RASTA BROJA OBOLJELIH U CRNOJ GORI ĐUKANOVIĆ SE OBRATIO NACIJI: „Mi smo bili jedna od rijetkih zemalja koja nije bila pogođena pandemijom, ali…“

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u srijedu navečer crnogorski Institut za javno zdravlje, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović u svom je obraćanju pozvao građane Crne Gore na zajedništvo

  • Regija

  • 19. Mar. 2020  

  • 0

Prva dva slučaja obolijevanja od koronavirusa Crna Gora potvrdila je prije dva dana i radi se o dvije ženske osobe koje su doputovale iz SAD-a i Španjolske, a među slučajevima od srijede jedan nema epidemiološku vezu s ranijim slučajevima.

"Danas su u laboratorijima Instituta završene preliminarne analize 20 uzoraka uzetih kod osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva. Od obrađenih uzoraka pozitivno je šest, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost sa do sada potvrđenim slučajevima", priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prenosi Hina.

U obraćanju građanima crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora, do jučer jedna od rijetkih država u svijetu bez koronavirusa, spremno dočekala prve slučajeve zaraze te da je crnogorski zdravstveni sustav, "uz vanredne mjere Vlade i intenzivnu aktivnost i svih drugih državnih institucija, dobro organiziran za djelovanje u novonastalim uvjetima”.

“Poučeni negativnim iskustvom nekih europskih zemalja, mi smo na vrijeme poduzeli odgovarajuće mjere zaštite zdravlja naših građana... Obvezni smo da do kraja poštujemo mjere koje poduzima Koordinacijski tim na nivou države; da se u potpunosti pridržavamo savjeta liječnika; da se ponašamo disciplinirano i krajnje odgovorno, prije svega prema sebi i prema najbližima; tako ćemo najbolje pomoći i sebi i drugima, kao i cijelom društvu. Pritom, moramo pokazati i osobnu i društvenu humanost i solidarnost”, rekao je Đukanović u obraćanju naciji.

Đukanović je uime svih građana pružio punu podršku i zahvalnost liječnicima, medicinskim radnicima, svima zaposlenima u zdravstvu. Istaknuo je da je potrebno ostaviti po strani političke nesporazume i podjele.

„Okrenimo se jedni drugima. Ugledajmo se na svijetle primjere iz naše slavne povijesti. Naši preci su samopožrtvovanjem, slogom i zajedništvom, hrabro i razumno nalazili put do pobjede i u najkritičnijim situacijama. Naša generacija danas se nalazi pred jednim specifičnim, ali, također, povijesnim izazovom. Teški i neizvjesni su dani pred nama, ali sam optimist. Mi nemamo drugog izbora osim da savladamo i ovo iskušenje. Zajedno i odgovorno, mi to možemo. Nek' je vječna Crna Gora “, poručio je predsjednik Crne Gore.

Crna Gora, iako tada bez potvrđenog slučaja koronavirusa, krajem prošlog tjedna zaustavila je nastavu u svim obrazovnim ustanovama i zabranila javna okupljanja, dok su u ponedjeljak zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Također je obustavljen i javni autobusni i željeznički promet, te su zatvoreni sve frizerski i kozmetički saloni.

Svi zaposleni pozvani su da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...