ČUVENA BEOGRADSKA VIROLOGINJA, JUNAKINJA U BORBI PROTIV VARIOLE VERE: „Ako je istina da inkubacija traje toliko, to je tragedija…“

Poznata srbijanska virologinja Ana Gligić, koja je polovinom prošlog stoljeća prva izolirala smrtonosni marburg virus...

  • Regija

  • 21. Mar. 2020  

  • 0

..., ali i koja je 1972. godine, u vrijeme variola vere, bila šefica Nacionalnog referentnog laboratorija, govorila je za N1 o svojoj borbi s variolom verom i o koronavirusu.

- Taj virus spada u grupu prirodno žarišnih, nalazi se u prirodi, kad je čovjek u potrazi za hranom, rekreacijom ili profitom, on ulazi u žarište, naruši ravnotežu i uzbuni ono što je stajalo netaknuto i dolazi do poremećaja, a virusi koji su kohabitirali imaju priliku zaraziti čovjeka. Posljednje istraživanje pokazuje je da je 96 posto identičan s virusom iz slijepih miševa, on je isprovociran, slijepi miševi su prišli naseljima, oni su pod zaštitom države, a prvo pravilo eko sustava je da je sve povezano, ako poremetite samo jednu stvar u lancu dobijete ovo. Može se širiti zrakom i to je najbrži put - objašnjava doktorica Gligić.

Ona objašnjava da gotovo sve zarazne bolesti počinju kao respiratorne infekcije, a poslije virus napada organe i dolazi do katastrofalnih posljedica.

- Virus zabrinjava zbog velikog broja bolesnika i zbrinjavanja, teško je dnevno zbrinuti 500 ljudi ako dođe do teške kliničke slike. Lijeka nema, samo simptomatska terapija - kaže.

Dr. Gligić navodi da, gledajući Kinu i Italiju, još uvijek se ne zna precizno koliko je razdoblje inkubacije virusa.

- Neki kažu 14 dana, ja sam danas pročitala izvještaj da je u većini slučajeva 25 dana. To bi značilo da ako je 25 dana inkubacija i može se širiti, to je tragedija. Ta inkubacija se skriva u početku jer bolest počinje kao prehlada, a u stvari širimo virus - navela je.

Kaže da bi se moglo dogoditi i da pređe u sezonsku bolest.

- Imamo izvor infekcije, zaražene slijepe miševe, trebamo prikupimo što više materijala da istražimo ima li imuniteta poslije ovoga. Da uzmemo serum bolesnika da vidimo da li se stvaraju antitijela i da li štite, to je jako važno, poručuje i dodaje:

- Ako izvor trajno ostane u prirodi, cjepivo je potrebno što hitnije, a za dobro cjepivo potrebno je godinu dana do 18 mjeseci.

Poručuje da je neophodna disciplina i da se zato i uvode mjere samoizolacije i kazne kako bi se izbjeglo daljnje širenje.

- Meni nije jasno što se događa s imunitetom kod onih što prebole virus, zašto se virus može naći i kada bude otpušten s liječenja, da čovjek posjeduje ostatke virusne čestice. Sada su na redu virolozi, epidemiolozi su učinili sve, kao i države, sad je na virolozima da ispitaju imunitet - objašnjava.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...