LUD, ZBUNJEN, (NE)NORMALAN: Bravure Kristića i Konjića!

Komentator utakmice protiv Nigerije Igor Kristić i gostujući komentator Muhamed Konjić 90 minuta skakali su po živcima ionako nervoznih bh. navijača, pročitajte stenograme dijaloga i monologa ovoga dvojca.

  • Sport

  • 23. Jun. 2014  23. Jun. 2014

Igrale se utakmice s Argentinom i Nigerijom. Izgubile se obje, ali nije smak svijeta. Svi oni koji su gledali utakmicu grizli su se i živcirali do zadnje minute, kada se Džekina lopta nesretno odbila od vratnicu i nije ušla u gol, no oni gledatelji koji su utakmicu gledali na našoj javnoj dalekovidnici, dodatno su ogorčeni.

Pretplatnici javnog tv servisa godinama su ogorčeni nepripremljenim komentatorima loše dikcije, nesuvislih rečenica i imbecilnih dosjetki neambicioznih i nesposobnih sportskih komentatora. Komentator utakmice protiv Nigerije Igor Kristić i gostujući komentator Muhamed Konjić 90 minuta skakali su po živcima ionako nervoznih bh. navijača.

Iako još uvijek odzvanja antologijska Kristićeva rečenica „Ne vjeruj Dancima i kad ti poklone nose“, zamjenivši tako Danajce, antičko grčko pleme, za Dance s kojima je BiH igrala taj dan na Koševu, Kristićev i Konjićev nastup mogao bi ući u antologiju. Pročitajte stenograme nekih od dijaloga i monologa ovoga dvojca. Svaki komentar je suvišan

.

I.K. ...Večeras ćemo snage odmjeriti s Nigerijom u grupi F, utakmici koja je izuzetno važna, ali možda ne odlučujuća, ali itetekako bitna za izabranike Safeta Sušića.

I.K. Što se tiče našeg sastava tu ima iznenađenja, Sušić je najavljivao samo jedno ali nas je poprilično šokirao sastav kada smo ga vidjeli.

I.K. Spahić je poslao lošu loptu, onako poprečnu...

M.K Kada vidimo šta se desilo Engleskoj u sličnoj situaciji moramo biti sretni...

I.K. Da

M.K. Čujemo ovdje na ovom stadionu „Volim te Bosno“, jednostavno naši navijači gdje god da došli oni jednostavno se istaknu.

I.K. Tako je Muhamede...Zaboravili smo reći da ima negdje oko dvije do tri hiljade naših navijača koji su raštrkani po svim tribinama.

M.K. Morao je Bešić da napravi faul, dobro je prošao bez žutog jer je bilo s leđa, ali jednostavno lopta je bila i teško bi ga stigao poslije.

M.K. Ne smijemo kriviti Mujdžu tu, jer na neki način nije bilo komunikacije, on nije znao centaršut je bio prilično dobar, i igrač kad ne vidi mora raditi ono prvo što mu je.

M.K. Reakcija Sušića, sigurno da je predvidio neke stvari ovdje jako dobro bar zasad, i to sigurno ova reakcija pomaže.

M.K. Odlično Luliću, kako je ovo bilo tako reći smireno u ovakvoj jednoj situaciji.

M.K. Jako je lijepo vidjeti da naši vezni igrači i Džeko svi se nude, žele da igraju protiv ovako jedne organizovane reprezentacije.

M.K. Šunjić odličan, što je vrlo važno za našu reprezentaciju, momak prvi put igra na Svjetskom prvenstvu i pet reakcija pet fantastičnih reakcija.

I.K. A to kad kaže Muhamed Konjić koji je bio maestro odbrane, to onda ima posebnu težinu.

I.K. Ne znam možda smo mi s ove komentatotrske pozicije i subjektivni, ali ovo je bilo povlačenje Emenikea u fazi napada koje nije vidio sudac.

M.K U jednom naponu, u jednoj ekstazi naše igre i prilika nismo dali golove, a zna i Sušić da po ovakom vrućem vremenu može doći do pada koncentracije ili ne daj bože sudijskih grešaka.

I.K. Pobjegao je Džeko svom čuvaru ali nije uspio uhvatiti loptu onako kako zna on to glavom.

M.K. Publika se zabavlja kao u starim Mesičkim stadionima onako valovima .

I.K. Na stadionima se osjeća ta nogometna atmosfera kao što smo mogli i očekivati u Brazilu, ali ne baš i u gradovima u kojima smo do sad bili.

I.K. Imaju priliku sada igrači da se malo osvježe, Fifa je dozvolila dva kratka time outa za osvježenje igrača nakon pritisaka iz većine reprezenentacija, ali samo u slučaju da temperatura bude iznad 32 stepena celzijusa, što nije slučaj večeras u Cuiabi .

M.K. Moramo biti koncentrirani na ovakvim situacijama, leđima igrač okrenut potpuno čista situacija, smirena i prođe nam jednostavno bar se faul napravi. Jednostavno u jednom tom naponu igre imali smo jednu sportsku nepravdu.

I.K. Hajrović, tačnije bio je to Lulić koji je otišao na desnu stranu.

M.K. Čujete li ove Bosna, Bosna, evo nas u Brazilu i publika vidi ko više želi pobjedu ovde.

I.K. Prednost za suca, sudac je dao prednost što je sjajna odluka.

I.K. Ponovo je loše anticipirao ovaj udarac Edin Džeko.

M.K. Sigurno da Vedad itekako može pomoći ovoj reprezentaciji, pogotovo u jednoj ovakoj situaciji. Ovi momci koji su igrali u veznoj liniji odradili su svoj posao , kreirali su dovoljno. Nažalost, nismo našli put na mrežu. S druge strane vidio sam na kraju, na izlasku da je Misimović malo šepao, tako da to će biti prilično onako očigledna izmjena.

I.K. Da ne bude zabune Ibišević se jeste zagrijavao ali neće ući od prve minute.

M.K. Mislim da bi Lulić u ovom jednom prostoru koji je stvarno otvoren za njega možda trebao biti malo hrabriji na neki način. Ne znam. Znam da je večeras i vruće, znam da je bila duga sezona i pripreme...

I.K. Slobodan udarac je za Nigeriju

M.K. Nevjerovatno da u ovakvim situacijama gdje je pol-a pola on svira..

I.K. Ne, slobodan udarac je za našu reprezentaciju

M.K. I trebao je da bude, i trebao je, nekako mi se učinilo...

I.K. Lulić zaista ne može više

M.K. Teško se kreće i to je toliko očigledno.

I.K. Ibišević je spreman dole za ulazak u igru.

M.K. Iskreno, volio bih vidjeti Hajrovića na lijevoj, Ibiševića na desnoj.

I.K. Ali izlazi Hajrović, a ne Lulić sada. Možda nisu vidjeli s klupe da Lulić ima zaista velikih problema. Jer evidentno je da se dva ili tri puta već oslonio rukama na koljena, što naravno nije dobro nikada.

M.K. Sa ove dvije izmjene mislim da možemo napraviti promjene.

M.K. Loše i prerano iako imamo dva centarfora na u 16 metara ipak moramo iskoristiti, moramo na kraju krajeva biti u pravom momentu, a ne po svaku cijenu. Imamo igrače za igru sa Salihovićem, imamo i tog četvrtog ponovo koji može da kreira.

M.K. Izuzetno čudna izmjena i hrabra izmjena, jer ovako su osjetili taj umor i sa svježim i jakim potpuno snažnim Ameobi sigurno žele da zadrže loptu u toj zadnjoj goe našoj prednjoj liniji.

I.K Nije se uspio okrenuti i pucati onako kako zna Vedad.

M.K. Zapravo Vedo se odlično okrenuo i odličnu šutao ali bio je izblokiran.

M.K. Naravno da iskusni Nigerijci pokušavaju da umrtve igru da je na neki način produže i privedu kraju.

M.K. Nažalost izgubili smo onu tečnost koju smo imali u prvom poluvremenu. Prebrzo preskačemo.

I.K. I ponovo taj Babatunde koji jeste tražio izmjenu ali je odmah pao kako bi ukrao još koju sekundu vremena. Rekao si maloprije iskusna Nigerija, ali ovo su sve mladići u prosjeku od 23 godine, uz neke izuzetke. Babatunde rođen 1992. Evo vješto već to radi, šta će raditi kasnije.

M.K. Može, jer ima suca kojem je ovo prva internacionalna utakmica iznad 20 godin.a Nažalost vidimo nema tu energičnosti, ukradu mu toliko vremena.

I.K. Kakva prilika za Ibiševića u petercu je bio sam zaboravljen, ali ovaj put ostao i bez gola.

M.K. Čini mi se da je bila prebrza lopta i da nije stigao da trzne glavom

I.K. I dalje je onaj meč na Maracani između BiH i Argentine jedini rasprodan na Svjetskom prvenstvu.

I.K. Ošinava, i dalje Ošana..Ošaniva...

M.K. Faul je bio očigledan ali je i potreban, jako jer je bio u nu naponu Ošaniva itekako brz.

M.K. Umorni smo, popuštamo Nigerijcima puno prostora.

M.K Ovaka kontrola protiv ovako brzog igrača, mislim da je Bešić pokazao koliko je on ustvari spreman u našoj reprezentaciji.

I.K. I ne samo to već je pokazao da je dobitak za našu A selekciju, ...

M.K. trebamo taj pozitivni trk, znam da je riskantno, ali nemamo više vremena. ali definitivno dobitak za našu najbolju reprezentaciju.

M.K. Bravo Bešiću.

I.K. Bešić i dalje, ali slobodan udarac na kraju ipak za Nigeriju.

M.K. Ovdje vidimo da je sve bilo čisto.

I. K. Pa da ovdje.

M.K. samo povlačenje rukom.

I.K. I onda čišćenje, da.

M.K. Jeste faul je bio, moramo biti objektivni. Ali bravo za Bešića.

I.K. Da vidimo Mikel, ipak ubacuje, Spahić...

M.K. Mujdža..

I.K. Ipak bio je to Mujdža...

M.K. Bravo Mujdža. Trebamo taj pozitivni trk, trebamo jednostavno i njega i Salihovića, znam da je riskantno, ali jednostavno nemamo više vremena.

I.K. Kakva sada nesreća za Zvjezdana Misimovića, nije uspio uhvatiti loptu iz prve.

M.K. Na ovakoj temperaturi, gdje mi sjedeći se znojimo moramo reći da nije lako našim momcima.

I.K. Samo tri minute, podsjećam je, produžio ovaj novozelandski amater, ne znam kako drugačije da mu dodijelim titulu.

I.K. Nažalost ispali smo sa Svjetskog prvenstva i prije trećeg kola, sa dvije minimalne pobjede, poraza...

M.K. Dragi gledaoci, nema vremena za negativu, ovi momci toliko su nam lijepih trenutaka donijeli, toliko lijepih očekivanja. Kako je lijepo bilo iščekivati. Nemojte biti nesretni, Bosna treba da slavi ovu sedmicu...Uživajte koliko možete pa čak i u ovoj tuzi, ova tuga je na neki način bila oslikana, bili smo bolji u prvom poluvremenu Ali evo ja moram ponoviti svoju opservaciju koja je prije 40 dana, dva najveća protivnika za nas su pripreme gdje nemamo iskustva i vremenske neprilike.

I.K. Poštovani gledatelji toliko od nas dvojice za sada sa stadiona Cuiaba, vidjećemo se nešto kasnije...(M.I.)

trenutak ...