POTEZ ZA POHVALU: Izetbegović i Džaferović se odrekli 2/3 plaće za pomoć najugroženijima

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Palrmalntarne skupštine BiH, potpisao je danas izjavu kojom traži da mu se odbijaju dvije trećine neto plaće u Parlamentu BiH i uplaćuju u dobrotvorne svrhe, a identičan poz+tez povukao je i član Predsjeedništva BiH, Šefik Džaferović.

  • Politika

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 3

Izetbegović je potpisao izjavu i dostavio je Sektoru za finansije Parlamenta BiH.

Izjavom je zatražio da se dvije trećine njegove plaće, počevši od marta 2020. pa do daljnjeg, dok traju vanredne okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, uplaćuju na račun Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet. Zatražio je i da se novac uplaćuje za pomoć narodnim kuhinjama na području entiteta RS.

- Ovo je ujedno i moj poziv da se na svim nivoima vlasti i u javnom sektoru bitno umanje visoke plaće, kako bi se sredstva usmjerila u fondove solidarnosti i onima kojima su najpotrebnija -  kazao je Izetbegović za Fenu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović također će se odreći dvije trećine svoje neto plate koje će se tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom korona virusa uplaćivati u dobrotvorne svrhe.

Džaferović će od Sektora finansija Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražiti da se dvije trećine njegove neto plate, počevši od marta 2020., uplaćuje na račun dobrotvornog društva Merhamet, i to za potrebe narodnih kuhinja na području eniteta RS.

"To je najmanje što se može učiniti kako bi se pokazala solidarnost s ljudima koji će najviše da trpe posljedice ekonomskog udara izazvanog pandemijom korona virusa. Očekujem da vlade na svim nivoima donesu sistemske mjere kako bi se pomoglo ljudima iz realnog sektora, koji će u vremenu krize privremeno ostati bez radnih mjesta i plaća", kazao je Džaferović.



alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...