DRUGI DAN ZAREDOM PAO BROJ MRTVIH U ITALIJI: U posljednja 24 sata 601 osoba umrla, ali drugi podaci ulijevaju VELIKU NADU

U posljednja 24 sata Italija je zabilježila 4.789 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 601 smrtni slučaj. Sada ukupan broj dosad zaraženih osoba u toj zemlji iznosi 63.927, a umrlih 6.077.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 0

Najteže pogođena pokrajina Lombardija bilježi lagano smirivanje širenja zaraze.

- Vidimo svjetlo na kraju tunela, izjavio je zdravstveni povjerenik u Lombardiji Giulio Galera nakon objave broja zaraženih u toj najteže pogođenoj pokrajini na sjeveru Italije.

Tamo je veliki broj novozaraženih koronavirusom - 1.555 više nego jučer te 320 umrlih. Ipak se bilježi trend pada broja zaraženih. U nedjelju je bilo 1.691 novozaraženih, a u subotu 3.200 slučajeva. Ova najpogođenija regija na sjeveru Italije sada broji 28.761 slučajeva zaraze sveukupno.

- Trenutno nije vrijeme za opuštanje i slavljenje pobjede. Ali počinjemo vidjeti svjetlo na kraju tunela. Moramo ostati fokusirani. Počinjemo vidjeti rezultate napora koje činimo, rekao je Gallera.

Ovo još ne dokazuje da je bitka u Italiji s koronavirusom završena, ali brojevi su svakako pozitivan korak nakon što je u subotu 21. marta zabilježen rekord od 793 umrlih u jednom danu.

U Italiji su prve stroge mjere izolacije uvedene 11. marta ali zvaničnici sada prve rezultate očekuju tek 3. aprila. Danas je policija dobila zeleno svjetlo za korištenje dronova u nadgledavanju kretanja građana u javnom prostoru. Time će se lakše i sankcionirati svi oni koji krše mjere izolacije.

Sutra bi trebao biti održan sastanak Vijeća ministara, a italijanska vlada bi mogla razmotriti uredbe kojima će se pooštriti sankcije za one koji krše zakon. Prema nezvaničnim izvorima kazna od 2000 eura mogla bi biti predviđena za one koji krše mjere ograničenja kretanja. U posljednja 24 sata također policajci su pregledali 157.621 osobu, a njih 10.326 je prijavljeno zbog kršenja pravila.

U mjesec dana više od 6000 ljudi je umrlo u pandemiji u Italiji, daleko najteže stradaloj zemlji u svijetu, s više od trećine ukupnog broja umrlih. Broj osoba zaraženih u zdravstvenom sistemu je 4.824 što je gotovo dvostruko nego u Kini. Čak 19 doktora je preminulo od posljedica zaraze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...