DONALD TRUMP I KONGRES SAD-A POSTIGLI DOGOVOR: Paket pomoći težak dvije hiljade milijardi dolara američkoj privredi

Paket bez presedana po veličini i opsegu objavljen je u trenutku dok je većina američke privrede suočena s mogućom recesijom

  • Svijet

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

Bijela kuća i senatski vođe objavili su da su postigli dogovor o paketu pomoći privredi vrijednom oko dvije hiljade milijardi dolara koji bi trebao ublažiti utjecaj pandemije izazvane koronavirusom, izvijestila je novinska agencija HINA.

Paket bez presedana po veličini i opsegu objavljen je u trenutku dok je većina američke privrede suočena s mogućom recesijom, a veliki dijelovi države 'prizemljeni' su u okviru napora da se obuzda širenje koronavirusa.

"Nakon intenzivnih pregovora obje strane u Senatu postigle su dogovor o historijskom paketu pomoći za ovu pandemiju, napisao je vođa senatske većine Mitch McConnell u twittu i rekao kako će se zakon izglasati tokom dana.

Chuck Schumer, vođa demoratske manjine u Senatu, kazao je da je sporazum najveći program spašavanja u američkoj historiji.

"Ovo nije trenutak za slavlje nego plod potreba", dodao je.

Paket bi trebao uključiti novčane isplate samim radnicima uz zajmove poslodavcima koji bi mogli biti otpisani ako se iskoriste za zadržavanje radnika.

Paket će ići uz četiri hiljade milijardi dolara zajmova iz sistema federalnih rezervi, prema ekonomskom savjetniku Bijele kuće Larryju Kudlowu.

Dogovor je objavljen nakon pet dana maratonskih pregovora između demokrata, republikanaca i Bijele kuće. Sporazum je postignut u trenutku dok se zaraza koronavirusom širi SAD-om, a New York je postao njegovo žarište.

Predsjednik Donald Trump u utorak je kazao kako želi da se američka privreda opet pokrene do Uskrsa unatoč upozorenjima javnozdravstvenih stručnjaka da to neće biti moguće i brzog širenja zaraze koja se svaka tri dana udvostruči u saveznoj državi New York.

Javnozdravstveni stručnjaci upozoravaju da je potrebno obustavljanje poslovanja kako bi se usporilo širenje virusa. U državi New York vrhunac zaraze očekuje se za 14 do 21 dana, upravo kada bi Trump želio ukinuti sva ograničenja kretanja.

U New Yorku je do utorka zabilježeno 25.665 zaraženih koronavirusom što je deset puta više od druge najpogođenije američke savezne države Kalifornije.

U zemlji je dosad umrlo više od 670 osoba, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...