TARIK JAŠAREVIĆ, PORTPAROL SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA "SB": "Sarađujemo sa velikim brojem donatora na razvijanju cjepiva, prve rezultate očekujemo za..."

Kako lideri odgovaraju na situaciju u njihovim državama definirat će njihovo naslijeđe, rekao je portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević, na pitanje “Slobodne Bosne” kako ocjenjuje dosadašnju prevenciju širenja koronavirusa u svijetu.

  • Društvo

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

O karantinu kao široko primjenjivanoj mjeri koju poduzima većina zemalja u svijetu, Jašarević kaže da se ona pokazala uspješnom u prevenciji širenja virusa u nekoliko zemalja.

- To je jedna od nekoliko intervencija koje zajedno mogu biti dio efektivne strategije za pomoć u brzoj detekciji, izoliranju i zaustavljanju širenja virusa. Dok je odluka kada će uvesti karantinu do svake države pojedinačno, pokazalo se da rano uvođenje usporava širenje COVID-19, ističe Jašarević i dodaje da mjere fizičkog distanciranja mogu usporiti virus da bi se zdravstveni sistem mogao nositi sa njim, ali zasigurno neće zaustaviti ovu pandemiju same po sebi.

-Da bi se pandemija zaustavila, države moraju da ulože u sveobuhvatan i kombiniran pristup, naglašava on.

Na naše pitanje da li ima novih informacija o razvoju vakcine protiv koronavirusa, i koliko smo zapravo daleko od njene izrade, Jašarević podsjeća da je za razvijanje vakcina obično potrebno nekoliko godina, ali da se to uspjelo skratiti u razvoju cjepiva protiv ebole ulaganjem globalnih napora.

- Već radimo s partnerima da učinimo isto za COVID-19. Sarađujemo s velikim brojem donatora i partnera, uključujući Svjetsku banku i CEPI (Koalicija za inovacije i spremnost protiv epidemija), te drugim agencijama na globalnom nivou da bismo uložili u razvoj cjepiva, naglašava portparol Svjetske zdravstvene organizacije.

Jašarević za “Slobodnu Bosnu” ističe i da je Svjetska zdravstvena organizacija do sada zaprimila prijave za pregled i odobravanje 40 dijagnostičkih testova, 20 vakcina je već u razvoju, a brojna klinička ispitivanja terapija su u toku.

- Prve rezultate očekujemo za nekoliko sedmica. U međuvremenu, možemo spasiti živote sa terapijama i bez narušavanja resursa koje trebamo za ulaganje u nacionalne zdravstvene kapcitete. Plan WHO-a za istraživanje i razvoj odredio je istraživačke prioritete za COVID-19 u devet ključnih područja: prirodna historija virusa, epidemiologija, cjepiva, dijagnostika, terapija, kliničko upravljanje, etička razmatranja, društvene znanosti i još mnogo toga, zaključuje Jarašarević.

( S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...