OGLASILI SE NENADIĆ I PILAV: "Novi klaster u Kantonu Sarajvo, 15 pozitivnih na koronavirus, uz podršku UNDPa ide se u veliku nabavku..."

"... respiratora i medicinske opreme vrijednu 6,5 miliona KM"

  • Vijesti

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 2

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je kako u ovom kantonu do sada ima 15 osoba zaraženih koronavirusom, pišu Vijesti.ba.

“Vlada KS je od 11. marta uvela brojne mjere poput ograničavanja kretanja i formiranja izolatorija. Jučer smo samo 350 migranata smjestili u prostore namijenjene za zbrinjavanje migranata“, kaže Nenadić.

On je istakao da će Vlada KS razgovarati i o krizi u privredi koja će se odraziti i na radna mjesta.

Nenadić je kazao i kako Kanton Sarajevo uz podršku UNDP-a ide u veliku nabavku respiratora i medicinske opreme vrijednu 6,5 miliona KM.

“Tri i po miliona KM tražili smo jučer od Vlade FBiH, da milion ide za sektor zdravstva, milion za privredu i milion i po za druge sektore“, rekao je Nenadić.

Nenadić je dodao da će KS tokom dana dobiti skoro 4.000 testova, a testiranja će se vršiti u tri laboratorija.

Kantonalni premijer je zahvalio građanima što poštuju disciplinu i istakao je da je do sada procent onih koji krše pao na pet posto.

Šefica Kriznog štaba KS Aida Pilav kazala je danas na konferenciji za medije da na prostoru sarajevskog kantona postoji šest klastera osoba oboljelih od koronavirusa, a novi je otvoren jutros, pišu Vijesti.ba.

''Od 15 pozitivnih slučajeva koronavirusom zabilježen je jedan smrtni ishod“, kazala je Pilav.
 
Ona je dodala kako je izricanje mjere samoizolacije najznačajnija javna zdravstvena mjera i njeno poštivanje je izuzetno značajno kod ovakve vrste epidemije.

''Sa današnim danom imamo otvorenih šest klastera u KS, jedan je otvoren jutros zbog sastanka u Sarajevu sredinom marta mjeseca. Sada smo u situaciji da “hvatamo“ te pozitivne slučajeve iz perioda u kojem su bile visoko preporučene mjere odgađanja i zabrane javnih skupova'', kazala je Pilav.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...