KORISNI SAVJETI: 10 trikova zahvaljujući kojima će voće i povrće ostati svježe 10 dana

Mrkvu, naprimjer, držite u frižideru u plastičnoj kesici

  • Zdravlje

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 0

Svježe povrće i voće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. U vrijeme pandemije koronavirusa njihova konzumacija je još važnija kako bismo ojačali imunitet i održali zdravlje, piše Zadovoljna.hr.

No istovremeno, prioritet je ostati kod kuće i svesti odlaske u trgovinu na minimun.

Srećom, postoje neki trikovi koji će nam pomoći da produžimo svježinu određenih namirnica s promišljenom pohranom.

1. Trik s lukom i krompirom

Krompir i luk nije potrebno stavljati u frižider, ali isto tako nemojte ih staviti niti zajedno na kuhinjski pult, u špajz ili na neko treće mjesto. Plinovi u luku potiču klijanje i truljenje krompira.

2. Trik s jabukama

Jabuke su prijetnja za brojno svježe povrće i voće jer sadrže plinove koje potiču njihovo truljenje. Odvojite za njih poseban dio u frižideru, a prije spremanja stavite ih u plastičnu kesu, koje produžava njihovu svježinu.

3. Trik s bananama

Želite li da vam banane što duže ostanu svježe? Kupite zelene plodove koji će na sobnoj temperaturi postepeno zreliti. Taj proces može se usporiti ako komadić aluminijske folije omotate oko vrha banane. Kupili ste prezrele banane? Ogulite ih i smrznite u ledenici te iskoristite za pripremu smoothieja i drugih ledenih poslastica.

4. Trik sa stapkama celera

Aluminijska folija pomoći će vam i da održite svježinu hrskavih stapki celera. Omotajte foliju oko povrća i tako pohranite u frižider.

5. Trik s gljivama

Rok trajanja šampinjona je sedam dana, no često ove gljive prije istruhnu ako ih držite na krivi način u hladnjaku. Posušite ih pa ih stavite u papirnatu kesu umjesto u plastičnoj kutiji u kojima se prodaju.

6. Trik sa svježim krastavcem

Jeste li se ikada zapitali zašto se krastavac salatar prodaje u plastičnoj foliji? Plastika mu produžuje rok trajanja. Krastavce stavite u plastičnu kesu i dobro je zatvorite prije nego što je pohranite u frižider.

7. Trik s limunom

Domaći i neprskani limun ima vrlo kratak rok trajanja. Ako mu želite produžiti svježinu stavite ga u plastičnu kesu ili staklenu kutiju s poklopcem.

8. Trik s mrkvom

Mrkvu držite u frižideru u plastičnoj kesici. Svježinu im možete produžiti i ako ih očistite, narežete na manje komade i stavite u staklenku zajedno s hladnom vodom. Svakih nekoliko dana promijenite vodu, a staklenku nemojte zaboraviti dobro zatvoriti prije pohranjivanja u frižider.

9. Trik sa zelenom salatom

Zelena salata nema dugi rok trajanja, no još će brže istruhnuti ako je mokru stavite u frižider. Operite je, dobro posušite, omotajte u papirnati peškir i pohranite u plastičnu kesicu. Na takav način možete za nekoliko dana produžiti svježinu i ostalog lisnatog povrća poput špinata, blitve i kelja.

10. Trik sa začinskim biljem

I, ne zaboravite ni na začinsko bilje koje može transformirati okus običnog jela u nešto sasvim posebno. Kad kupite svježe začinsko bilje poput peršna ili bosiljka stavite ga u čašu s vodom poput kao što biste to napravili s cvijećom i vazom. Čašu sa začinskim biljem stavite u frižider. Ako primijetite da se bilje počinje sušiti, nasjeckajte ga s malo bijelog luka i ubacite u maslinovo ulje. Čestitamo, upravo ste napravili brzu marinadu za povrće i ribu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...