USPRKOS KORONI: Kina ne odustaje od plana da postane svemirska velesila, naredni mjesec lansiraju...

Kina namjerava lansirati eksperimentalnu svemirsku letjelicu bez posade u aprilu, u sklopu šireg programa svemirskih letova kojima bi se prevozili astronauti do njihovih budućih svemirskih postaja, izvijestili su državni mediji tokom ove sedmice

  • HiTec

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 0

Svemirski brod nove generacije trebao bi biti lansiran pomoću rakete Long March-5B iz južne pokrajine Hainan, objavila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na kinesku svemirsku agenciju CMSA.

Lansiranje je predviđeno između sredine i kraja sljedeće mjeseca.

Svemirska letjelica se razvija za djelovanje kineske svemirske postaje i buduća svemirska istraživanja, navodi Xinhua. Bit će veća od sadašnje kineske svemirske letjelice Shenzhou i moći će se koristiti više puta.

"Misija će testirati ključne tehnologije novog svemirskog broda za posadu, kao što su kontrola njegovog ponovnog ulaska u atmosferu, toplotni oklop...", rekao je Yang Qing, dizajner svemirskog broda na Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju.

Misija će postaviti temelje za razvoj transporta budućih astronauta na kinesku svemirsku postaju, dodao je Yang.

Dužine 8,8 metara i s težinom polijetanja od 21,6 tona, svemirski brod moći će prevoziti šest astronauta, što je više od maksimalnog kapaciteta Shenzhoua ograničenog na tri osobe.

Cilj Kine je završiti svemirsku postaju koja će imati stalnu posadu.

Svemirska istraživanja postala su glavni prioritet Kine zadnjih godina dok pokušava dostići Rusiju i SAD i postati svemirskom silom do 2030. godine.

(SB/Tportal/Hina)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...