DODIK DOBIO APSOLUTNU VLAST U RS-u: Skupština manjeg entiteta izglasala vanredno stanje!

Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV.

  • Politika

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

"Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike", kaže se u saopštenju NSRS.

Na dnevnom redu današnjeg vanrednog zasijedanja bila je samo jedna tačka i to upravo Prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji entiteta Republika Srpska zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona.

Sjednica je počela uvodnim obraćanjem predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, a zbog pandemije virusa korona, zastupici danas nisu zasijedali u zgradi parlamenta, nego u većoj sali Banskog dvora u Banjoj Luci, kako bi bila omogućena potrebna distanca između učesnika.

NSRS nije prihvatila zaključke grupe "Zajedno za BiH". Oni su prvenstveno tražili da se vodi računa o povratničkoj populaciji. Tražili su da uvođenje vanrednog stanja ne bude smetnja slobodnom prelasku međuentitetske linije razgraničenja te da u tom smislu ne bude nikakvih kontrolnih tačaka koje bi na bilo koji način sprečavale prelazak ove linije.

Imajući u vidi da NSRS nije usvojila predložene zaključke zastupničke grupe "Zajedno za BiH", Klub Bošnjaka u Vijeći naroda RS-a će vjerovatno osporavati ovu odluku.

Također, zastupnici iz SDS-a i PDP-a bili su suzdržani prilikom glasanja.

U članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske, propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji RS ili dijelu RS ugrožena sigurnost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima - navedeno je u saopćenju iz NSRS-a.

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

alt

-Narodna skupština RS danas je proglasila vanredno stanje, što znači jedan sasvim novi režim rada, a posebno predsjednika RS koji dobija sasvom nove nadležnosti, rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović na konferenciji za novinare u Palati Republike.

Proglašenjem vanrednog stanja predsjednik može donositi uredbe, neće raditi samostalno, već sa drugim institucijama.

Ona je istakla da to ne znači suspenziju Narodne skupštine.

"Sve naše mogućnosti koje smo imali prethodnih sedmica su iscrpljene, neophodo je da uđemo u zakodnodavnu sferu što će nam omogućiti da mijenjamo određene zakone kako bi mogli efikasnije uticati na virus korona", rekla je Cvijanović.

To se, rekla je ona, odnosi na privredu koja je pogođena epidemojom, kao i o obrazovnoj sferi.

Ona je izrazila nadu da će ovo biti privremeno stanje koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.

alt

-Moramo biti efikasniji i brži u mjerama koje su već donesene kada je u pitanju pandemija virusa korone, kazao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je ovo rekao, komentarišući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se trenutno razmatra prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

"Moraćemo da pooštrimo kaznenu politiku onih koji se ne pridržavaju mjera", pojasnio je Dodik i istakao da nije u pitanju atak na slobodu ljudi, te da se neće  ništa u tom pogledu promijeniti.

"Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane", rekao je Dodik.

Dodik je za ATV naveo da Republika Srpska prvi put u istoriji uvodi vanredno stanje kako bi efikasnije spriječila širenje pandemije i ublažila neminovnu ekonomsku štetu.

On je naglasio da je za, na primjer, prolongiranje plaćanje obaveza, potrebna promjena zakona, što će se omogućiti uvođenjem vanrednog stanja.

Dodik je rekao da će među prvim mjerama biti uplata doprinosa za radnike ugostiteljskog sektora Republika Srpska.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...